A miskolci sztárügyvéd 10 legbrutálisabb ügye

Megosztás

A móri mészárlás, a soroksári futónő meggyilkolása, a borsodnádasdi emberölés vagy az iskolai lövöldözést tervező miskolci fiú ügye. Mi a közös a felsorolt bűnügyekben? Nem más, mint a miskolci sztárügyvéd, dr. Lichy József.

Éppen idén harminc éve, hogy édesapja nyomdokait követve, jogi pályára lépett ifj. dr. Lichy József. Az ezredfordulón közös ügyvédi irodát alapítottak, a családi vállalkozásban a családfő két fiával – Józseffel és Gáborral – közösen praktizált haláláig. 2010-ben az iroda két részre tagozódott, így jelenleg Budapesten a másik pedig Miskolcon praktizál. Ifj. dr. Lichy József neve és arca számos nagy sajtónyilvánosságot kapott bűnüggyel kapcsolatban vált ismertté az utóbbi évtizedekben, ezek közül a legismertebbeket gyűjtöttük most össze.

A móri mészárlás

A móri bankrablás, amelyet a sajtóban gyakran móri mészárlásnak neveznek, a magyar kriminológia eddigi történetének legkegyetlenebb rablógyilkossága volt. A rablásnak nyolc halálos áldozata volt, akiket az elkövetők egyszerűen kivégeztek. A móri Erste Bankfiókba 2002. május 9-én délben léptek be az elkövetők, két, sötét nadrágot és fehér inget viselő hátizsákos férfi. A támadók az ügyféltérben pisztollyal és géppisztollyal ölték meg a biztonsági őrt, ezután végigjárták a bankfiók helyiségeit, és sorra végeztek a dolgozókkal. A páncélszekrényt nem nyitották ki, így összesen 7,3 millió forintnyi pénzt vittek el. A mészárlás miatt Kaiser Edét életfogytiglani fegyházra ítélték, majd a nyomozók megtalálták a valódi gyilkost, Nagy Lászlót. A Móron nyolc embert kivégző skizoid férfi börtönnaplója szerint legalább tizenhárom embert ölhetett meg. Nagy László még a tárgyalás kezdete előtt felakasztotta magát a cellájában, a másik elkövetőt, Weiszdorn Róbertet pedig életfogytiglani fegyházra ítélték. Az ügyben Lichy József Weiszdornt védte.

A móri bankrablás ügyében jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Weiszdorn Róbertet vezetik elő perének felülvizsgálati tárgyalására a Legfelsőbb Bíróság tárgyalótermében. Budapest, 2011. november 3. Fotó: Marjai János / MTI

A tokaji pénzszállító rablógyilkosság

2007 márciusában egy pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, Sz. J. az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy “dolgát kell végeznie”. Ezután a helyszínen elrejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták, és többször torkon szúrták. A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezt követően költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével a rabolt pénzből vásároltak.

A macsétás gyilkosság

Az akkor 29 éves, salgótarjáni F. László 2009 decemberében egy boltban végzett volt szerelmével és annak új párjával egy machetével lekaszabolva őket. A férfi az aznap vásárolt 49 centiméter pengehosszúságú, 5-7 centiméter szélességű bozótvágó késsel a nyílt utcán támadt a két áldozatra. A nő feje felé hússzor sújtott, a vágások az agyállományába is behatoltak. A férfira tizenhat ütést mért, nyolcat a fejére, és csaknem teljesen levágta jobb csuklóját. A 25 éves nő a kórházba szállítás közben, 34 éves barátja nem sokkal később a kórházban halt meg. A büntetlen előéletű F. Lászlót aznap éjjel kommandósok fogták el. A férfi életfogytig tartó büntetést kapott, a büntetés-végrehajtási bíró pedig 45 év elteltével hozhat döntést arról, hogy az akkor már 74 éves férfi a hátralevő éveit szabadlábon töltheti-e. Az ügyben másodfokon Lichy József volt F. László védője.

A macsétás gyilkos tárgyalása

A szikszói kettős gyilkosság

A 83 éves János bácsit és a 79 éves Gizike nénit egészen állatias brutalitással gyilkolták meg Szikszón 2011 tavaszán. A gyilkos kikötözte őket a székhez, és gyakorlatilag addig ütötte a fejüket, és mellkasukat egy téglával és puszta kézzel, amíg meg nem haltak. Holttestüket két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. A tetteseket hosszú éveken át nem találták, végül tizenkét évvel a bűncselekmény után, tavaly ősszel született jogerős ítélet az ügyben. A kettős gyilkossággal vádolt Sz. Sándort életfogytiglanra ítélték azzal, hogy harminc év múlva bocsátható szabadlábra leghamarabb feltételesen. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban megállapította, hogy Sz. Sándornak volt egy ismeretlen elkövetőtársa is, akinek a DNS mintáját megtalálták azon a kötélen, amivel megkötözték az áldozatokat. A kötélen rajta volt Sz. Sándor mintája is. A táblabíróság szerint az ismeretlen személy hajtotta végre azt a bántalmazást, ami a nő és férfi halálához vezetett, míg a férfi a támogató jelenlétével segítséget nyújtott ehhez. Az ügyben Sz. Sándort Lichy József védte.

A gyilkos miskolci masszőrnő

A miskolci „gyilkos masszőrnőként” vált ismertté K. Márta, akit 16 év szabadságvesztésre ítéltek azért, mert a vád szerint 2011. augusztus 31-én egy miskolci szépségstúdióban megölte a 86 éves szomszédasszonyát. A vita egy reklámtábla kihelyezése miatt pattant ki. Az idős nőt testszerte bántalmazták, kis-közepes erővel ütlegelték, a vád szerint K. Márta vagy közepes erővel rátérdelt áldozata bordáira, vagy megtaposta őt. Az asszony halálát azonban mégsem ez okozta, hanem az, hogy zsinórral megfojtották. Az áldozat testét becsomagolták, majd letették egy lépcsőházban lévő iroda ajtaja elé. A gyilkos masszőrnő 16 évet kapott, azonban mai napig állítja: nem ő volt a zsineges gyilkos. A nőt dr. Lichy József védte.

A 2013-as soroksári gyilkosság

Kardosné Gyurik Krisztina 2013. szeptember 25-én indult futni, majd miután a megszokott időben nem érkezett haza, a férje és a kisfia a keresésére indultak. Nem sokkal később a rendőrök a házuktól nem messze megtalálták Krisztina holttestét. Az édesanya gyilkosát öt évig nem lelte a rendőrség, s csak 2018-ban hozott áttörést a nyomozás. A laboratórium egyezést mutatott ki az akkor is börtönben ülő R. Szilveszter DNS-e és a helyszínen talált anyagmaradványok között. A pesterzsébeti kötődésű, egykor hajléktalanként élő férfi három év makacs hallgatás után vallomást tett, ám nem szóban mondta el gondolatait, hanem levelet nyújtott be a bíróságnak, kiemelve ebben, hogy Krisztina halálához nincs köze. A gyilkosság ügyében 2022. június 22-én született jogerős ítélet. R. Szilvesztert a Fővárosi Ítélőtábla életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Az elkövető legkorábban 40 év múlva szabadulhat. Dr. Lichy József volt R. Szilveszter védője.

Dr. Lichy József és R. Szilveszter, a soroksári gyilkosság feltételezett elkövetője bilincsben a tárgyalóteremben. Fotó: Koncz Márton, Origo

A kakucsi gyilkos

K. Bálint 2016-ban 13 késszúrással ölte meg az akkor 20 éves M. Vivient. A gyilkos szerelmes volt a lányba, ám az érzései viszonzatlanok maradtak. A gyilkosság előtt a lány buliban volt, majd felhívta Bálintot, hogy hazavinné-e. Amikor a visszaúton a falu határában jártak, a fiú megállította a kocsiját, és több mint egy tucat szúrással megölte a lányt. Ezután avarral, ágakkal fedte el a holttestet, a kést pedig eldugta a garázs kéményébe egy lemez mögé, elé pedig két szál rózsát helyezett. A bíróság K. Bálintot első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte, azzal a kitétellel, hogy legkorábban 25 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra. Az elsőfokú ítélet után a gyilkos szülei új ügyvédet – Lichy Józsefet – fogadtak, és a bíróság elfogadta az érvelést, hogy nem előre kitervelten ölt a fiatalember. A másodfokú bíróság 18 évre csökkentette a büntetést, ami hét évvel kevesebb, mint az első fokú büntetés, és a vádlott jó magaviselet esetén legkorábban a büntetése letöltésének kétharmada után feltételesen szabadulhat.

VV Fanni-ügye

Novozánszky Fanni 2017 őszén tűnt el a saját lakásából. Az otthona környékén felszerelt kamerák tanúsága szerint viszont nem egyedül és nem is a saját szándékából… Az utolsó képkockán, amely rögzítette őt, éppen B. László hozza ki a karjaiban, az alélt lányról a mai napig nem derült ki, hogy ezeken a képen már halott vagy még élt. Fanni azóta eltűnt. Sem élve sem holtan nem került elő, B. László pedig tartja magát az egyik első vallomásához, miszerint átadta az alélt nőt két „intéző embernek”, akik elvitték. Ezt az állítását a gyanúsított egyébként soha nem tudta érdemben bizonyítani, talán ennek is köszönhető, hogy a hosszú, négy és fél évig tartó nyomozati munka és a tárgyalássorozat végén, 2022. július 13-án életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték még akkor is, ha nem volt holttest. A tárgyalás során Dr. Lichy József képviselte a Novozánszky családot.

A borsodnádasdi emberölés

Az akkor 24 éves B. Roland 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen volt egy tónál Borsodnádasd mellett. Alkoholt ivott és elszívott pár „herbálos” cigarettát. K. Csengével még napközben beszéltek meg találkozót a helyi templom melletti erdei ösvényre. B. Roland becsalta az erdőbe barátnőjét, Csengét. Az éjszaka közepén többször is bántalmazta, majd az eszméletlen lányt fejjel lefelé beledobta a vízaknába, aki vízbe fulladt. Ruháit elrejtette, majd másnap a település lakosságával együtt a lány keresésére indult. Egy hét múlva kapták el. A férfit 2020 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla 18 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ügyben Csenge családját képviselte Lichy József.

Balla Lajos tanácselnök bíró (j) a borsodnádasdi emberölési ügy másodfokú eljárásának helyszíni tárgyalásán 2020. július 2-án este annál a vízaknánál, ahol az áldozatot megtalálták. Fotó: Vajda János, MTI

A Covid-osztályon szurkáló kínai férfi ügye

2021 márciusában a Honvédkórház Covid-osztályán egy 38 éves férfi egy ollóval gyakorlatilag lemészárolta kómában lévő betegtársát. Az altatásban lévő 54 éves Mariannát egy kötszerollóval és egy érfogó ollóval legalább harmincszor szemen szúrta. Végül a biztonsági őrök fékezték meg. Hiába követte el az utóbbi évek legbrutálisabb bűncselekményét, a kínai férfinak nem kell börtönbe vonulnia. A rendőrség által kirendelt orvos szakértők ugyanis olyan mértékű elmetorzulást állapítottak meg nála, amely kizárja a büntethetőséget. A gyilkos tudathasadásos elmebajban szenved, minden előzmény nélküli tudatkiesése van. Hétköznapi értelemben ez annyit jelent, hogy a tette előtt pár pillanattal még teljesen normális, majd történik valami, amitől elborul az elméje, és borzalmas dolgokat tehet. Ezt igazolja az elkövető kijelentése is, aki állítja, nem emlékszik semmire. Az áldozat családjának jogi képviselője Lichy József volt.

Az iskolai lövöldözést tervező miskolci fiú ügye

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a közelmúltban egy 17 éves miskolci fiú chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni. A fiút az Interpol jelzése után kapták el, és kiderült, hogy valóban fegyvert akart vásárolni, lövészklubokba is eljárt volna tökéletesíteni a tudását. Emellett rendszeresen olvasott olyan weboldalakat, ahol az Egyesült Államokban történt lövöldözésekről számoltak be. Miskolci otthonában ütöttek rajta március 30-án: a TEK műveleti egysége fogta el őt. Budapestre vitték, ahol gyanúsítottként hallgattak ki. A fiút jelenleg emberölés előkészületével vádolják, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár. Ügyét Lichy József vállalta el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek