Hat éve avatták fel a diósgyőri stadiont

DVTK-stadion

Megosztás

Ma hat éve egy próbameccsel kezdődött minden, majd május elején egy emlékezetes összecsapással avatták fel a diósgyőri stadiont. Akkor két NB I-es élvonalbeli borsodi csapat mérkőzött meg egymással: a DVTK-és a Mezőkövesd Zsóry FC – ugye emlékszünk, mi lett a vége?

Emlékeznek még 2018. május 5-re? Aznap avatták fel hivatalosan is a diósgyőri stadiont, mely – ki ne tudná – nem az első volt Miskolcon.

Minden vasgyári arénák őse még 1911-ben készült el a kórház mellett, annak még fából volt a lelátója és a pálya is salakos volt.

1939. június 25-én avatták fel a második létesítményt, akkor a DiMÁVAG 6:2-re lépte le a Kispest csapatát. Ezt a stadiont 1968-ban felújították, akkoriban 20 ezer embert is befogadott a környék legnagyobb pályája. (Bár az egykori hírek szerint 25 ezren is kint voltak azon a meccsen, amikor az UEFA-kupában Dundee Unitedet 1979-ben 3:1-re múlta felül a csapatunk, a napokban elhunyt Tatár György kettő és Borostyán Mihály egy góljával.)

Azt mondják, hivatalosan is 22 ezer jegy ment el, és soha azóta ennyien nem voltak kint Diósgyőrben meccsen, lapjával fértek el az álló szurkolók. Abban az évben az európai kupák második fordulójában egyetlen versenyben maradt magyar csapat, a DVTK volt. Végül a Kaiserslautern parancsolt megálljt nekünk a nemzetközi kupasorozatban. A Rapid Wien és a Dundee United legyőzése után a brit sajtóban is áradoztak DVTK-ról, a kontinens legjobb csapatának nevezték.

A régi DVTK-stadion 1949-ben - Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő
A régi DVTK-stadion 1949-ben – Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

Az 1978/79-es idény más miatt is kedves volt nekünk, ez a második stadion volt az otthona az akkor bronzérmet szerző csapatnak, melynek ez volt a legjobb eredménye a magyar bajnokság történetében. Akkor az Újpest és a Ferencváros mögött a bajnoki bronzot szerezte meg a csapat, mely az olimpiai válogatott javát is adta abban az évben.

A később DVTK Borsodi Aréna néven ismert pályát is többször renoválták, csinosítgatták, míg végül elbontották. Amíg az új stadion épült, addig Debrecenben játszotta a hazai meccseit a diósgyőri futballklub. Az új stadion építéséhez 2016. november 2-án kezdtek neki.

Ennek a harmadik, UEFA IV. kategóriájú, multifunkcionális, a labdarúgó mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas stadionnak a költsége 13 milliárd forint volt, az eredetileg tervezett összeg háromszorosa. és nem is készült el időre a 14655 (más források szerint 14646) főt befogadni képes aréna, februárra szánták az avatást.

Sajnos a debütáló meccs sem sült el jól, 1–0-ra kaptunk ki attól a Mezőkövesdtől, akik most búcsúznak az első osztálytól éppen.

DVTK – Mezőkövesd Zsóry FC | 0-1 (0-0) | OTP Bank Liga | 29. forduló | 2017/2018 | MLSZTV

2018.05.05., OTP Bank Liga 29. forduló DVTK – Mezőkövesd Zsóry FC | 0-1 (0-0) összefoglaló Iratkozz fel az MLSZ TV csatornájára: http://bit.ly/2EsS9It Kövess minket itt is:: Facebook: https://www.facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg Instagram: https://www.instagram.com/mlsztv/ Twitter: https://twitter.com/mlszhivatalos Web: https://www.mlsz.hu/

Az avatóünnepségen Kriza Ákos Miskolc polgármester tartott beszédet – és a hat évvel ezelőtti sajtóbeszámolók szerint füttykoncert kísérte szavait –, amiben elmondta, hogy „ez a 21. századi aréna a várost szimbolizálja, amelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy tetteket vigyen véghez. Miskolcon lehet nagyot álmodni, de az álmok igazán csak akkor érnek valamit, ha megvalósulnak. Az új diósgyőri stadion pedig egy megvalósult álom.”

Jelen volt Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos is, aki szerint Miskolc, a hazai labdarúgás egyik nagy vidéki fellegvára már nagyon megérdemelte az új arénát, és régi adósságát törlesztette a kormány ezzel.

A mai DVTK stadion
A DVTK stadion a próbamérkőzésen – Fotó: Borsod24

2018-ban az Év Stadionja címet is megnyertük az új létesítménnyel, melynek anyagi megtérülését eredetileg 500, később már csak 262 évvel kalkulálták.

Ebben a számunkra legszebb stadionban szombaton a Kecskemét ellen bizonyíthat a Diósgyőr: négy forduló van hátra, és még nem lehetetlen odaérni a nemzetközi kupaszereplést érő helyre, tavaly a Kecskemétről sem gondolták volna sokan, hogy debütálhat a Konferencia Ligában. Utoljára tíz éve szerepeltünk a nemzetközi porondon, akkor a máltai Birkirkara FC-t és a bolgár PFK Litex Lovecset győztük le, és az orosz FK Krasznodar állította meg Tornyi Barnabás együttesét.

De ugye ez még a régi stadion volt – ideje volna az újat is megmutatni Európának.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek