Egy hét elteltével is csak két polgármesterjelölt tudta összegyűjteni a szükséges aláírásokat

Megosztás

Több mint egy héttel ezelőtt, április 20-án vette hivatalosan is kezdetét a kampányidőszak. A polgármester- és képviselőjelöltek azóta gyűjtik a támogató aláírásokat, amik ahhoz szükségesek, hogy hivatalosan is jelöltté váljanak és felkerüljenek a szavazólapra. Azonban az 500 aláírás összegyűjtését, ami a polgármesterjelöltséghez szükséges továbbra is csak Tóth-Szántai József és Dr. Barkai László teljesítette.

A kampány kezdetekor arról számoltunk be olvasóinknak, hogy összesen nyolcan döntöttek úgy, hogy az idei választáson elindulnak polgármesterjelöltként. A hivatalos jelöltséghez szükséges az 500 darab támogatói aláírás összegyűjtése, ami egy hét elteltével úgy tűnik, hogy többeknek is problémát okoz. Ez meglepő fordulat, mert előzetesen arra lehetett számítani, hogy a nyolc indulóból, legalább 4-5 jelöltnek néhány napon belül sikerül teljesítenie a feladatot.

A képviselőjelöltek tekintetében is elég lassan halad az aláírások összegyűjtése. Egyelőre csak a Fidesz-KDNP és a Barkai László mögött álló demokrata szövetség volt képes arra, hogy mind a 18 választókerületben összegyűjtse a képviselőjelöltek indulásához szükséges aláírásokat. Itt egyébként körzetenként a lakosságszám függvényében változik, hogy pontosan hány érvényes aláírásra van szükség, de átlagosan 70 támogatót kell találniuk a jelölteknek.

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a városszerte ismert és népszerű Lehoczki László néhány napon belül összegyűjti a szükséges aláírásokat, annak ellenére is, hogy a Nép Pártján elnevezésű, Jakab Péter vezette formáció nem tartozik a legnépesebb szavazóbázissal rendelkező pártok közé. Ezzel szemben egy hét elteltével nem sikerült teljesítenie a feladatot, sőt a 18-ból egyetlen képviselőjelöltjének sem.

Varga Andrea alpolgármester, akit a SZIVE, a Momentum, a Jobbik és az MMN is támogat szintén nem gyűjtötte meg össze a jelöltséghez szükséges ajánlásokat. Előzetesen az ő estében is arra lehetett számítani, hogy legfeljebb néhány nap alatt megszerzi az 500 támogatást, főleg, hogy több országos szervezettel rendelkező párt is áll mögötte. Varga Andrea csapata csak egy fokkal áll jobban Lehoczki Lászlóéktól, hiszen a képviselőjelöltek közül is csak Szarka Dénes szerezte meg a szükséges aláírásokat. Ez főleg azért különös, mert hat jelenleg is regnáló önkormányzati képviselő van a jelöltek között.

Nem lehet persze azt sem kizárni, hogy az ajánlások már rendelkezésre állnak, csak valamilyen taktikai okból azokat még nem nyújtották be a választási irozának a még hiányzó jelöltek.

A Mi Hazánk gyűjtése is döcögősen haladhat. Pakusza Zoltán polgármesterjelöltségéhez még nincs meg az 500 darab aláírás. Képviselőjelölteket tekintve viszont jobban állnak, mint Varga Andreáék és Lehoczki Lászlóék, mert két jelöltjüknek is összegyűlt a szükséges aláírás.

Mellettük még egy független képviselőjelöltnek, Pokoraczki Péternek sikerült leadnia az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Összegezve tehát a Helyi Választási Iroda eddig az alábbi jelölteket vette nyilvántartásba:

Képviselőjelöltek: A Fidesz-KDNP 18 jelöltje
A Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület, MSZP, DK, LMP, Párbeszéd 18 jelöltje
Miklós Árpád Ferenc, Pakusza Zoltán (Mi Hazánk)
Szarka Dénes (SZIVE, Jobbik, Momentum)
Pokoraczki Péternek (Független)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek