Érdekes felirat a Győri kapunál a tízemeletesek tetején

Megosztás

A hagyományos értelemben vett graffiti valóban művészetnek számít, de az értelmetlen rongálást nehéz hova tenni a mai modern világban is. Ennél még a régi, hatalmas szocreál feliratok is szebbek voltak.

Miskolc nagyon szép környéken található, de sajnos a civilizáció, a városiasodás sokat rontott az összképen. A panelrengetegek megjelenése a lakásproblémákat nagyrészt megoldotta (akár így, akár úgy), de a városképen sokat rontott. Aztán a ’70-es és ’80-as években a magas (többnyire panel)házak oldalán és tetején több helyen is megjelentek különböző reklámfeliratok, ez alól Miskolc sem volt kivétel.

A leggyakoribb a CASCO, az OTP és a TOTÓ voltak, ám kicsit később például még a Westel is többször helyet követelt magának. Aztán az óriásplakátok elterjedésével az épületek tetején már egyre kevésbé jelentek meg a nagyméretű feliratok. Miskolcon azonban ismeretlenek alkottak, ezt a Raymond Lichtenstein által közkinccsé tett képből ismerhettük meg. A hozzászólók kiemelték, hogy az öncélú firkálás nem művészet és nem is neveznék graffitinek, az ugyanis színvonalas rajzolás.

A “közlés minimuma” azonban sikeresen elénk tárul a Győri kapunál. A “szex” felirat nem igazán vall hatalmas kreativitásra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek