Miért fontos a páramentesítés az esős időben?

Megosztás

Az esős időszak a mezőgazdasági termelés számára felbecsülhetetlen jelentőségű, hiszen a megfelelő csapadék nélkül a növények nem maradnak életben, vagy nem fejlődnek megfelelő módon. Tavasszal és nyáron egyaránt fontos az eső, viszont ilyenkor a lakásunkban is megnövekszik a páratartalom.

Páramentesítés extrém helyzetekben

Napjaink szélsőségessé váló időjárásában nem ritka, hogy egy területre nagyon nagy mennyiségű csapadék zúdul le rövid idő alatt. Ilyenkor az eső jelentős károkat képes okozni, hiszen a pince beázhat, a garázsba befolyhat a víz, ha az utcai csatorna nem képes olyan gyorsan elvezetni a vizet. Ha a tető bármely pontján nincs megfelelő védelem, a nedvesség beszivárog a tetőszerkezetbe, ami beázáshoz, falvizesedéshez vezet.

Ezekre a helyzetekre nem vagyunk mindig felkészülve, így ha megtörténik a baj, nagy hasznát vehetjük egy páramentesítő berendezésnek. A BonAir.hu páramentesítő készülékeivel hatékonyan kezelhetjük az ilyen helyzeteket is, hiszen megelőzhetjük velük a további problémákat.

Amennyiben jelentős mennyiségű víz folyt a garázsba, pincébe, nyilván el kell távolítani, ki kell szivattyúzni onnan, viszont a nedves falakkal is kell valamit kezdenünk. A kompresszoros páramentesítő nagy ventilátor fokozatra való kapcsolásával valóban hatékonyan tudjuk szárítani.

Páramentesítés a mindennapok során

Ezek a készülékek akkor is hatékonyak, ha az ablak elégtelen szigetelése révén – egy nagyobb eső esetén – befolyt a víz, és eláztatta a falat a helyiségben. Ha nemcsak a fal, hanem a padló és a berendezési tárgyak is átáztak, a levegő nedvességtartalma is magas lesz, ami a száradás ellen hat.

Magas páratartalom érték persze nemcsak ilyen károk esetén alakulhat ki a lakásban, hiszen az egyes helyiségekben, használatuknál fogva nedvesebb környezet jön létre. Ilyen a fürdőszoba, a konyha és az a helyiség, ahol nagyobb mennyiségű ruhát szárítunk.

Mi utal arra, hogy túl magas a levegő nedvességtartalma?

  • Ha a helyiségbe lépve fullasztónak érezzük a levegőt, az lehet azért, mert az ideális 40-60 százalék fölé került a nedvességtartalom. Ezt egy higrosztáttal egyszerűen ellenőrizhetjük, és megtehetjük a szükséges lépéseket.
  • Ha a lakás valamely pontján penészedés alakul ki, ott biztos, hogy túl sok a nedvesség a levegőben. A penészgomba elszaporodásának ugyanis kedvez a nedves környezet. A penész jelenlétére a dohos, kellemetlen szag is utalhat.
  • Az allergiás emberek érzékenyen reagálnak a nedves levegőre, ugyanis ebben a poratka, illetve a gombák nagyobb eséllyel szaporodnak el. Tehát ha a lakásban felerősödnek az allergiás tünetek, gyanakodhatunk arra, hogy páratartalom nem optimális.

Kontrolláljuk a páraértéket

Nem érdemes megvárni a problémás helyzetek kialakulását, hiszen egy páramérő készülékkel könnyen kontrollálhatjuk az értékeket. Amennyiben a higrosztát azt mutatja, hogy a nedvességtartalom tartósan 60 százalék fölé emelkedett, akkor a páratartalom csökkentéséről szükséges gondoskodni.
Egy kompresszoros páramentesítőn beállíthatja az ideális párataralom érétket és az gondoskodik a szinten tartásról. Ön megnyugodhat, elkerülheti a túlzott páratartalmat. Csupán a vizet kell kiöntenie a készülék tartályából.

A páramentesítés ma már nem luxus, nem kell elviselnünk a magas páratartalom értékből adódó problémákat, hiszen egyszerűen megelőzhetjük őket.

Kapcsolódó cikkek