Forró a helyzet Mádon – önkormányzati választások BAZ megyében

Megosztás

Nagy a tolongás az idei önkormányzati választásokon a polgármesteri és képviselői helyekért Mádon. Tíz éve még csak egyedül Tatárka József indult el a falu vezetéséért rendezett voksoláson, ma a Tokaji borvidék központjában fekvő településen 23 egyéni képviselő- és 5 polgármesterjelöltet regisztráltak – pedig csak kevesebb mint kétezren lakják a falut. Négy héttel június 9. előtt három aspiránst is megkérdezett a Borsod24 arról, mivel magyarázható az alapvetően nyugodt községben a felfokozott politikai hangulat.

A világörökségi helyszínen elterülő Mádot sokan a NER-es befektetők egyik fellegvárának tartják, ahová az elmúlt évek során a kormányközeli vállalkozók alaposan bevásárolták magukat – Lázár Jánosnak és Demeter Ervinnek biztosan van saját ingatlanja és birtoka a faluban. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a pincék és a szőlők jelentős része még mindig a helyi gazdák kezében működnek, és csak kevés olyan nagy név jelent meg a környéken, mint a Holdvölgy vagy a Szepsy Pince, illetve a csődhelyzetből éppen kifelé igyekvő Első Mádi Borház.

Aki a település központjának állapotából szeretne következtetést levonni a falu helyzetéről, az elégedett lehetne, hiszen az utakat és a jelentősebb épületeket az előző ciklusokban gyönyörűen rendbe hozták. Többek között annak a zsinagógának is a csodájára járnak a turisták, amelyet éppen 20 éve újítottak fel. Emellett megvalósultak új beruházások is, például megépült a Gasztronómiai és látogató központ. Hogy mégsem megy minden a legnagyobb rendben a községben, arra a lakosságszám csökkenése utal: 2013-hoz képest közel 20 százalékkal kevesebben élnek Mádon.

Információink szerint az öt polgármesterjelölt közül ők hárman a legesélyesebbek a választásokon

Elsőként a jelenlegi polgármestertől, a magát függetlenként meghatározó Tatárka Józseftől próbáltunk információhoz jutni. A regnáló faluvezető civilben 70 embernek munkát adó, főleg gépi munkákkal foglalkozó vállalkozó, és hangsúlyozottan „nem párttag”. Érdekesség, hogy tavaly bejelentette visszavonulását, idén mégis újra fog indulni a polgármesteri székért – ehhez maga Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője is gratulált egy kommentben. Mint elmondta, 2023-ban azért döntött a visszavonulás mellett, mert betegséggel küzdött, de meggyógyult, és újra érzi az erőt magában ahhoz, hogy tenni tudjon a településéért. Arra kérdésünkre, hogy mit szól ahhoz, hogy ennyien indulnak a választáson, azt felelte, hogy mindez amiatt van, mert az elmúlt években gyakorlatilag „elvégeztetett a lehetséges fejlesztések nagyobb része”. Az arra járók szerint a helyi állapotok már-már Svájcot idézik, így sokan szeretnének a polgármesteri székbe ülni, hiszen a következő ciklus szereplői nagyon kényelmes helyzetben lesznek. Tatárka a helyzet értékelése kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy számára a polgármesterség nem hivatás, hanem tisztesség – ő ezzel a szemlélettel vág neki a kampánynak.

Gasztronómiai és látogató központ

A hölgy szerint idén azért ilyen sok a politikai szereplő a mádi választásokon, mert az emberek változást akarnak a faluban, és a többségnek nem tetszenek a folyamatok, amelyek a szemük előtt zajlanak. Igaz, sokat fejlődött a település 14 év alatt, de ennyi idő elteltével egy új stílusra, egy motiváltabb vezetőre lenne szükség. A képviselő a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács korábbi munkatársaként és kutatási-pályázatírói szakemberként nagy tapasztalatra tett szert, mivel lehetne lakóhelyét a fiatalok számára is vonzóvá tenni, és van elképzelése arra is, hogy mely módon lehetne visszafordítani a tendenciát, ami szerint a befektetők fontosabbak egy községnek, mint saját polgárai. Hisz abban, hogy a megfelelő kommunikációval, különböző rendezvényekkel fel lehet rázni a mádiakat, és abban is biztos, hogy becsülettel, korrektül, mindenkit egyenlő polgárnak kezelve képes lenne még jobbá tenni települése életét.

A sokak szerint a polgármesteri pozícióra szintén esélyes Szentléleki László, egykori vámparancsnokot is megkereste lapunk, aki elmondta, valóban nem lehet elvitatni, hogy Mád fejlődött az elmúlt években, de ennek ára volt. Például sok budapesti, debreceni vásárolt és újított fel ingatlant a településen, ami örvendetes, de közben elvesztek a helyi közösségek, helyi értékek, elvándoroltak a fiatalok, a budapestiek vagy más városból érkezők pedig nem tartózkodnak életvitelszerűen Mádon. Így az év nagy részében az ingatlanjaik üresen állnak, csökken a falu lélekszáma, egyre kevesebben élnek itt.

A három nyilatkozón kívül Karap Gergely és Orosz Imre várhatja még polgármesteri szék várományosaként a június 9-i választásokat, ők egyébként képviselőjelöltként is elindulnak a voksoláson.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek