Sokkal több csapadék érkezik, mint amire számítottak, leginkább péntektől, 40 mm eső is hullhat

Megosztás

Rengeteg területe van az országnak, ahol óriási szükség van csapadékra. Szerdán még csak helyenként számíthatunk BAZ megyében gyorsan kipattanó, akár heves zivatarokra is, ám péntektől komoly csapadékzóna érkezik, ami még a jövő hét első felét is biztosan meghatározza.

Az aranyat érő májusi esők az ország nagy részén eddig elmaradtak, sokfelé már komoly aszályhelyzet alakult ki. A következő napokban viszont végre fellélegezhetnek a mezőgazdászok, kerttulajdonosok, ugyanis kiadósabb csapadék enyhíthet a szárazságon. Péntekre érkezik a kiadós öntözés – figyelmeztet az Időkép.hu.

Az első záporok, zivatarok már szerdán megérkezhetnek, nagyobb számban az Alföldön és a főváros környékén fordulhatnak elő. Ezek a záporok, zivatarok inkább még csak lokálisan hozhatnak jelentős mennyiségű csapadékot.

Péntekre virradóan délnyugat felől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, ekkor már szinte az egész országban számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra. A zivatarokat nem egy helyen felhőszakadás kísérheti. Az ország nagy részén 10-20 milliméternyi csapadék hullhat le, de lesznek olyan tájak, ahol ennél kevesebb valószínű. Viszont ott, ahol több zivatar is áthalad, akár a 40 millimétert is meghaladhatja a napi csapadékösszeg.

A hosszú hétvége alatt is számítani kell majd záporokra, zivatarokra, de ennek tér- és időbeli eloszlása változékony lesz. A csapadékmentes időszakokban és tájakon fülledt meleg időre készülhetünk, a maximumok a 27-28 fokot is elérhetik, nagyobb területen pünkösdvasárnap.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek