A nap, amikor Fónagy Jánosnak igaza volt – Kárpáti Iván jegyzete

Megosztás

Több mint 700 munkást dobott ki az iváncsai akkugyár egyik pillanatról a másikra. Jellemzően kölcsönzött munkaerő, zömében külföldiek, tehát akik a legkönnyebben elküldhetők, semmi nem védi őket.

Nem megy túl jól a koreai anyacégnek, az egyik nagy hitelminősítő most vágta a bóvli kategóriába. Szenved az iparág, világszerte zuhan az elektromos autók eladása. Addig szárnyalt az üzlet Európában is, ameddig agyontámogatták az államok. Aki megtehette megvette, ja és amúgy megtartotta a hagyományos autóját is, mert hosszabb távokon azt még mindig nem veri a villanyos.

Jelentem Fónagy Jánosnak igaza van. A piac döntött: nem kell neki drága elektromos autó. Persze lesz még néhány kanyar ebben az iparágban is, fogalmam sincs mi lesz tíz év múlva, de pont ez a lényeg. Orbán Viktor mindent egy lapra tett fel egy olyan játékban, ahol egyik pillanatról a másikra fordul a szerencse. Saját politikája nem is enged mást, hiszen már csak a hülye nem látja, hogy elengedte az uniós pénzeket, keletről hozza a beruházásokat, kerül, amibe kerül.

Saját innováció nulla, hozzáadott érték kevés, a kiszolgáltatottság hatalmas. Ez az orbáni gazdaságpolitika lényege.

Kárpáti Iván jegyzete a Klubrádió Esti gyors c. műsorának 2024. május 14-i adásában hangzott el.

Borítókép: Fónagy János (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek