Thököly történelmi diadalára emlékeznek Szikszón

Megosztás

2023. november 3-án Szikszó város főterén több órás rendezvény keretében fognak megemlékezni Thököly Imre 1679-es győzelmére a labancok felett. A rendezvény szervezői igazi középkori hangulatot, korabeli fegyvereket, ruhákat, szokásokat és mobil-applikációs játékokat is ígérnek a csatlakozó városiaknak.

Az előzetes programterv szerint tizenkettő órától tizenhét óráig fognak tartani az események, a belépés pedig teljesen ingyenes. Többek között fellép a Recitatio együttes, akik korabeli, reneszánsz zenével fogják szórakoztatni a résztvevőket, továbbá lehetőség adódik majd a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület által korabeli fegyvereket használat közben látni, a program címe alapján Thököly korabeli ágyúkra is lehet számítani.

A középkori ruhák szerelmesei is megtalálják a nekik való programot, hiszen korabeli ruhák felpróbálására és fotózkodásra is lesz lehetőség. Akik pedig vegyítenék a technológiát a rejtélyek világával, azok számára pedig a Szia-Szikszó mobil-applikációban megtalálható „A Thököly-rejtély” játék lesz az, amelyben az egykori hadvezér haditervét kereshetik a város területén.

Az esemény történelmi hátterét a már említett győztes Szikszói csata adja. 1679-ben Thököly itt ütközött meg a labanc erőkkel. Az osztrákok ekkoriban ugyanis büntető hadjáratot indítottak hazánk ellen. Thököly 2200 fős seregével a Sajón keresztül érkezett a csata helyszínére, ahol egy hadicsellel 300 lovast Aszalóra küldött, hogy onnan az ellenséges erőket kicsalja. Mikor Thököly realizálta, hogy a támadók nem jelentenek veszélyt, elrendelte az ellentámadást, teljesen bekerítve a császári erőket. A győzedelmes csata végén hétszázkilenc labanc katona vesztette életét, míg kuruc oldalon összesen egy darab harcos halt meg. Ennek a diadalnak állít emléket a Hősök Tere Millenniumi Emlékmű Thökölyt ábrázoló szobra alatti dombormű.

További információk az eseményről az alábbi linken olvashatók:

Az esemény borítóképe (Fotó: Facebook esemény)

Történelmi délután – Thököly Imre 1679. évi győztes szikszói csatájának emlékére

Event by Szikszó on Friday, November 3 2023 with 120 people interested.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek