Tragikus állapotban van a borsodi vízvezeték-hálózat is

Megosztás

2010 óta az ivóvíz 25 százaléka elszivárog a rossz csőhálózat miatt, duplájára nőtt a csőtörések száma, miközben a vízvezetékrendszerek 80 százaléka kockázatos vagy kiemelten kockázatos állapotú és ez alól nem jelent kivételt Borsod megye sem.

A kormány a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatásért fizetendő díjat jelentősen megemelte, gyakorlatilag a vállalkozókra terhelve a rendszerfelújítás költségeinek egy részét, ami összességében tetemes. A Civil Kollégium Alapítványhoz tartozó Víz Koalíció évek óta próbálja felhívni a kormány figyelmét a hazai hálózat tarthatatlan állapotára, ami túlmutat azon, amit sok helyen érzékelhetünk az országban, hogy büdös, barnás színű víz folyik a csapból.

 Ha a 2022-es ütemben folytatóik a csőrendszer cseréje, akkor országos átlagban 324 év, mire teljesen megújulna a hálózat, írják legújabb, Ki menti meg a víziközmű-szolgáltatást című tanulmányukban.

Habár a kormány szeretné felgyorsítani az országos vízvezeték felújítást, a mintegy 40 ezer kilométernyi elöregedett vezetékhálózat cseréje óriási forrásokat igényel és évtizedekig tarthat. Máskülönben valósággá válhat a lakosság ivóvízért folytatott versenyének sötét víziója.

A CKA tanulmánya ezen a linken érhető el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek