Miskolcon mindenki csak ámul a lakóközösségek által létrehozott és gondozott kiskerteken

Megosztás

Néhány idősebb hölgylakos úgy gondolta a Győri kapunál, a lehető leghasznosabban tölti el szabadidejét és közösséget alkotva egészen csodálatos kiskerteket köszönhetünk nekik. Ők még tudják, mi az, hogy önzetlenség és kétkezi munka.

Gyönyörű kiskerteket alakítottak ki a Győri kapusi lakosok a panelházak tövében. A kertészkedés színt visz a nyugdíjas lakók mindennapjaiba és közben lakóközösségüket is megörvendeztetik a látvánnyal. Az egyik miskolci csoportban is megjelentek fotók az előkertekről a közösségi médiában, ami bizonyítja, hogy megcsodálják őket az emberek. Ez nem is csoda, hiszen tényleg gyönyörűek.

Sikerült felkutatnunk a Gálffy Ignác utcán tevékenykedő aktív csapat szervezőjét, aki elárulta, hogy négy éve sikerrel vettek részt a Kapuzörgető projekt keretein belül A Győri kapu legszebb kertjei, balkonjai versenyben az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) szervezésében. Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze javaslatára a lakóközösség emléktáblát és emléklapot is kapott a szép kertjére, amelyben megköszönik, hogy tevékenységükkel szebbé teszik a várost, erről a Minap.hu számolt be.

A kertet aktívan négyen-öten gondozzák, de a környező házakban nagyon jó a közösség és mindenben segítik egymást. Elmondta, hogy a nyugdíjasok szívesen találkoznak, gyakran kiülnek a ház elé beszélgetni, vagy szalonnát sütnek a házak mögötti szalonnasütőnél. Mindenszentek napja előtt október 30-án pedig elhunyt szomszédaikra emlékeznek, úgy, hogy gyertyákat gyújtanak a ping-pong asztalnál. 

– Ötvennégy évvel ezelőtt költöztünk ide, úgyhogy sok mindenkit ismerek. Számomra nagyon sokat jelent az itteni összetartó lakóközösség. Délután 3 óra körül szoktunk lejönni, beszélgetni néhány órára a kerti padhoz. Minden nap azt várom, hogy jó idő legyen és jöhessek. Jó szórakozás nekem, hogy nemcsak a négy fal között tartózkodom egész nap, hanem itt vagyok a zöldben – mondta Hevér Irén. 

Korábban a Borsod24 már beszámolt egy “mini Tündérkertről”, szintén egy gyönyörű kert a miskolci betonrengetegben. Kalapemelés a hölgyek előtt és reméljük, egyre többen követik majd példájukat, hogy minél szebb környezetben élhessünk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek