Ezek a borsodi politikusok biodíszletként használják a gyerekeket a kampányban

Megosztás

Az utóbbi években már meg sem lepődik az átlagos választópolgár, ha gyerekekkel kampányoló politikusokat lát a közösségi oldalakon. Ez a jelenség különféle társadalmi hatásokat kelt, és számos etikai kérdést vet fel. Korábban részletesen írtunk erről Tóth-Szántai József trükkös eperosztásáról, de nem ő az egyetlen borsodi politikus, akinek semmi sem szent, ha a szavazatok megszerzéséről van szó,

A családi képek és jelenetek emberibbé, közvetlenebbé tehetik a politikusokat, és könnyebben megszólíthatják a választókat. Az emberek hajlamosak pozitívabban ítélni azokat a politikai szereplőket, akiket családjuk körében látnak, mert úgy érzik, hogy ezek a politikusok közelebb állnak hozzájuk, megértik problémáikat és értékeiket.

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere egy kisgyerekkel egy városi rendezvényen

A TASZ felhívja rá a figyelmet, hogy a köznevelési törvény általánosságban tiltja, hogy gyermekfelügyeleti idő alatt az iskolában, óvodában vagy kollégiumban politikai célú tevékenységet lehessen folytatni. A kampányidőszakban ezen felül a választási eljárás alapelveivel is ütközik, ha valaki gyerekekkel kampányol. Ha a hivatalban lévő politikusok megjelennek rendezvényeken, ügyelniük kell arra, hogy ez a szerepük a kampánnyal ne mosódjon össze.

Hiába világos a törvény, mégis választásról választásra azt tapasztaljuk, hogy a politikusok figyelmen kívül hagyják, hogy a gyerekeket nem használhatják a kampányban.

Mit lehet ez ellen tenni?

Ha megtudja, hogy közoktatási intézményben kampányol egy politikus, az eseménytől számított harmadik nap 16 óráig kifogást nyújthat be! Ebben a TASZ ezzel a tájékoztatóval segít.

Fotók: Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek