Így spórolhatunk a bankszámlánkon

Megosztás

A bankszámlánk a hétköznapjaink részét képezi. Sokan jobban szeretnek róla fizetni, mint készpénzzel, ugyanakkor ha nem vagyunk elég tudatosak, akkor rengeteg pénzt fizethetünk ki érte teljesen feleslegesen. Épp ezért érdemes pár szót beszélni erről a banki termékről.

MNB adatok a bankszámlákkal kapcsolatos kiadásokról

Nagyon sokan azért nyitnak akár második bankszámlát is, mert házat vásárolnak, és innen fizetik a lakáshitel és a lakásbiztosítás díját is. Azonban nem mindegy, hogy ilyenkor mire mennyit fogunk költeni a régi, illetve az új bankszámlánk esetén.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az alábbiakra költünk a legtöbbet a lakossági szolgáltatásokon belül:

  • Készpénzfelvétel (27%)
  • Számlavezetési díj (26%)
  • Átutalás költsége (18%)
  • SMS értesítés díja (15%)
  • Bankkártya költsége (13%)

Ha meg szeretnénk győződni arról, hogy a meglévő bankszámlacsomagunk valóban még mindig a legjobb számunkra, akkor erről időnként meg kell győződnünk. A saját preferenciáink változhatnak az évek során, így lehet, ami 3 éve még jó volt, az ma már jelentős plusz költséget terhel ránk.

Banki tájékoztatási kötelezettség

Minden évben január 31-ig tájékoztatási kötelezettsége van a pénzintézeteknek az ügyfeleik felé. Eddig kell elküldeniük számunkra az éves számlaköltségünkről egy részletes kimutatást. Ebből kiderül, hogy milyen banki szolgáltatásra mennyit költöttünk egy naptári év alatt. Így láthatjuk a számlavezetési díjunkat, az SMS-értesítések díját, az internetbank, valamint a telefonos banki szolgáltatások díjait is.

Ne féljünk váltani!

Amennyiben elégedetlenek vagyunk azzal, amit az éves kimutatásból kiolvasunk, mert például jelentősen nőttek a díjaink, költségeink, akkor ne féljünk a váltástól, nyugodtan lépjünk! Ezzel leszünk igazán tudatosak. Nem kell rögtön bankot is váltani, elsődlegesen nézzünk szét az általunk korábban választott pénzintézet csomagajánlatai között. 

Azonban nagyon fontos, hogy felismerjük, miért változtak jelentősen a díjak az előző évhez képest! Előfordulhat ugyanis, hogy például változtak a fizetési vagy a készpénzfelvételi szokásaink. Vagy megszűnt valamilyen kedvezmény? Esetleg nem teljesítettük azokat a feltételeket, ami egy kedvezményes csomagdíjhoz szükséges?

Ha azonban nem találunk jobbat, bátran éljünk az egyszerűsített bankváltás lehetőségével!

Nagy eltérésekkel találkozhatunk

Az egyes bankok ajánlatai között akár óriási különbségek is lehetnek, így érdemes jól szétnézni a piacon. Vannak 0 forintos csomagok is (bizonyos feltételek mellett), máshol akár 20.000 Ft-ot is fizethetünk egyetlen hónapban egy elsőre hasonlónak tűnő ajánlat esetén.

Ha tudatosan felmérjük az igényeinket, átgondoljuk, mikor és mire használjuk a bankszámlánkat, szükségünk van-e minden plusz díjat jelentő kapcsolódó szolgáltatásra, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb csomagot.

Nem érdemes ezzel várni, akár már ma megnézhetjük, milyen ajánlatok érhetőek el a számlavezető bankunknál.

Kapcsolódó cikkek