LED fényforrás az energiahatékony és környezetbarát világításért

Megosztás

A világítás ősidők óta fontos az emberiség számára. Ahogy telt az idő egyre jobb, modernebb világítótestek születtek, ezekre pedig az is jellemző, hogy az energiahatékonyságuk is egyre javult. 

A hírekből pontosan tudjuk, hogy az energiával való takarékoskodásnak milyen hatalmas a jelentősége napjainkban. A világítás esetében a cél az, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel minél nagyobb fényt érjünk el, ezáltal pedig elmondható, hogy napjainkban a LED technológia a legkorszerűbb világítási lehetőség. De hogyan képes minderre ez az izzó? Ezt járjuk körül a cikkünkben.

A LED a világítástechnika új generációja

Az utóbbi években robbanásszerűen tört be a piacra a LED technológia, az Elter Világítás fényforrás kínálata között is megtalálhatjuk ezeket az égőket. Térhódítását az energiatakarékosságnak, a hosszú élettartamnak és a környezetbarát jellemzőinek köszönheti, vegyük is ezeket sorra!

Energiahatékony

A LED izzókra jellemző, hogy néhány Watt befektetéssel ugyanazt a fényerőt képesek biztosítani, mint amit a 80-100 Watt energiát felhasználó hagyományos izzók. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a teljes lakásban kicseréljük a hagyományos izzókat korszerű LED-re, akkor az energiafelhasználás jelentősen csökken. A villanyszámla csökkenése számszerűsíthető, azonban mindez nem csupán egyéni szinten jelenik meg, hanem az ország gazdaságában is megtakarítást eredményez.

Hosszú élettartamú

Szinte hihetetlen, de egy LED izzó akár 25.000 órát is képes világítani. Ez sokkal hosszabb idő, mint amire a hagyományos izzók vagy fénycsövek képesek, hiszen azok mindössze 1000 órát képesek működni. Ez azt is jelenti, hogy ritkábban kell cserélni őket, ami egy nehezen megközelíthető lámpa esetén igazán nagy előny, valamint kevesebb szemét is termelődik.

Környezetbarát 

A LED izzó nem tartalmaz káros anyagot, alacsony fogyasztása miatt pedig kevesebb energiatermelésre van szükség. A kiváló hatásfokot úgy éri el, hogy a működési elvének köszönhetően az energia teljes mennyisége a világításra fordítódik, mivel nem történik melegedés, hőtermelés üzemelés közben.

Nem melegszik

Ez a szempont főleg olyan helyeken lényeges, ahol kisgyerek van vagy gyúlékony anyag. A LED izzó ugyanis nem melegszik fel, így nem kellenek különleges óvintézkedések sem.

Gyors bekapcsolás

A LED égők nagyon gyorsan bekapcsolnak, mivel nincs szükségük felmelegedési időre. Emellett a le- és felkapcsolásuk sem csökkentik az élettartamukat.

Nagyon változatos alakban, formában kapható

Ezeket az izzókat nagyon széles választékban érhetjük el a piacon, létezik szivar alakú, körte, gömb vagy gyertya formájú is, ezért az olyan lámpákba is alkalmazhatók, melyeket úgy terveztek, hogy látszik bennük a fényforrás. Nagyon mutatósak egy drótvázas loft lámpában, vagy egy olyan termékben, ahol csak a zsinór és a fényforrás a dekorációs elem. Emellett a hagyományos spot lámpákba és más foglalatokba is beleillenek.

A LED izzók forradalmasították a világítást, hiszen alacsonyabb energiafelhasználással képesek megfelelő fényerőt biztosítani, ezért érdemes egyszerre vagy akár fokozatosan is cserélni a meglévő izzóinkat.

Kapcsolódó cikkek