Milyen készségeket fejleszt egy jó játszótér?

Megosztás

Gyakran alábecsüljük, milyen fontos szerepet tölt be a játszótér gyermekünk életében. A csúszda, a hinta, a mászóka, a homokozó mind formálják az apróságok fizikai, kognitív és szociális készségeit. Az alapozás pedig egy életre szól. Felfedjük a titkot! 

A játszótér az egyik legjobb hely a kicsik fejlődéséhez. Itt nem csak jó levegő, vidámság és barátok várják őket, hanem számos kihívás és tanulási lehetőség. A DUSA-WOOD Játékkészítő Kft. közterületi játékai által a szülők megtapasztalhatják, hogy pontosan milyen készségeket, képességeket fejleszt egy jó játszótér.

Homokozó – az érzékelés laboratóriuma 

A homokozó egy igazi kreatív műhely. Játék közben javul a kézügyesség és a szem-kéz koordináció, ami a látás és a kéz mozgásának tudatos összekapcsolását jelenti. 

A homok formálásának folyamata – legyen az várépítés vagy homoksüti készítése – fejleszti a finommotoros készségeket. Amikor a kicsi szitál, vagy nedves homokból gombócot gyúr, jobb lesz a tapintási érzékelése, amely a kognitív fejlődés szempontjából elengedhetetlen. 

Hinta – egyensúly és fizika 

A hinta remek eszköz a tér- és egyensúlyérzék fejlesztésére. Talán bele sem gondolunk, hogy miközben a gyermek megpróbál rájönni, hogyan veheti fel a ritmust, a fizikai törvényszerűségekkel ismerkedik. Megtapasztalja a gravitáció és a lendület összefüggéseit, és máris egy lépéssel közelebb kerül a tudományos gondolkodásmódhoz.

Csúszda – a sebesség élménye 

A csúszda a magasság és a sebesség leckéje a kisgyermek számára. A mászás egyszerre fejleszti az ügyességét és a problémamegoldó képességét, hiszen egyedül kell kitalálnia, hogyan juthat fel a legbiztonságosabban. A lecsúszás a jutalom, a gyorsulás élménye, de a technikás leérkezéshez már elszánt gyakorlás kell. 

Mérleghinta – az egyensúly és a társas készségek játéka 

A mérleghintán a gyerekek megtanulják, hogyan működjenek együtt másokkal. Miközben igyekeznek egyensúlyban tartani a hintát, olyan társas készségeik fejlődnek, mint a kommunikáció és az egymásra való odafigyelés. 

Mászóka – tervezés és komplex mozgáskoordináció 

A mászókázáshoz, a létrákon, hálókon történő felkapaszkodáshoz a gyerekeknek minden tudásukra szükségük van. Előre meg kell tervezni az útvonalat, összehangolni az erőkifejtést, az egyensúlyt és a koordinációt. 

A mászás fejleszti az agyi idegpályákat is, amelyek elengedhetetlenek a komplex gondolkodás és a két agyfélteke közötti kommunikáció szempontjából. 

Az összetett kihívások birodalma 

Amikor gyermekünk szeretne játszótérre menni, arra vágyik, hogy tesztelhesse a mozdulatait, mindazt, amit megtanult a fizikai állóképességtől a mentális kitartásig. 

A szülők szerepe ezért rendkívül fontos. Minden óra a szabadban egy újabb lehetőség a kicsik számára, hogy tanuljanak, erősödjenek. Az eredmény nem marad el, látható lesz minden sikeres ugrásban, mászásban, csúszásban és hintázásban.

Kapcsolódó cikkek