Így küzdenek a droghasználat ellen a miskolci Drogambulancián

A "fürdősónak" nevezett dizájner drog. Forrás: Drogmegelőzés weboldal.

Megosztás

Mostanában egyre többet hallani a drogfogyasztás, a függőségek rohamos terjedéséről országszerte. Dobos Tímeát, a Drogambulancia Alapítvány elnökét kérdeztük, milyen állapotok uralkodnak droghasználat terén a megyében.

Tudomásunk szerint a Drogambulanciára már azok a függők érkeznek, akik segítséget kérnek. Közöttük, milyen arányban fordul elő a dizájnerdrogot használó?

A segítségkérők mellett, akik elterelésre érkeznek is hozzánk jönnek. Minden, akár rehabilitációs intézménybe is csak olyanok mennek, akik önmaguktól kérnek segítséget. Nincs kényszergyógykezelés! A Drogambulancia ma már alkohol-, gyógyszer – viselkedésfüggőket is fogad. 2020-ban kilencvenöt, 2021-ben százharminchat, 2022-ben százkilencvenkettő, 2023-ban háromszázharminckilenc új kliens kért tőlünk segítséget, utóbbiak között hetvenkilenc nő. Idén március végéig további ötvenheten. A tavalyi betegeink között csupán egyvalaki volt fiatalabb, mint tizenöt. Negyvenkilenc, tizenöt és tizenkilenc év közötti tinédzser, százhuszonhárom húsz-huszonkilenc éves fiatal felnőtt. Harminc fölött százhatvanhat függőséggel keresett fel bennünket. Közülük a legtöbben, száztizenhatan a cannabisszal küzdenek, utána hetvenheten a dizájner drogokkal (kristály, biofű, extasy, speed). Az alkoholizmus is jelentős gondokat okoz, tavaly negyvenen vállalták önként a terápiát. A gyógyszerek és nyugtatók használata is hódít, amivel harmincöt fő kereste a segítségünket. Sokan keverik is a különböző szereket. Kokainproblémák miatt 2023-ban heten, LSD és gomba miatt hárman, heroin miatt egy fő jelentkezett be a Drogambulanciára.

Idén április végéig már nyolcvannyolc új klienst fogadtunk. Tizenkét tizenöt és tizenkilenc közötti tinédzsert, huszonnégy húsz-huszonkilenc éves fiatal felnőtte és ötvenkét harminc év fölöttit, akik közül hatvannégy a férfi és huszonnégy a nő. A legtöbben, huszonhárman a kristály és dizájner drogfogyasztók közül kerültek ki, de a cannabist fogyasztók száma csak két fővel maradt el tőlük. Alkohol és viselkedés függőséggel, illetve több szer együttes használata miatt egyaránt tízen, gyógyszer függőséggel nyolcan, speedet fogyasztók közül hárman, kokainfogyasztás végett ketten, és szerves oldószer használata miatt egy ember páciens kért tőlünk segítséget. Ezek a számok természetesen nem azt jelentik, hogy ennyivel nőtt a szenvedélybetegek száma, hanem azt, hogy egyre többen ismerik fel azt, hogy az Ambulanciánkon a hozzánk fordulók minden segítséget megkapnak. Egyre több háziorvos küldi hozzánk a függőséggel küzdő betegét és egyre több kliensünk ajánl bennünket olyanoknak, akiknek szüksége van segítségre.

Dobos Tímea (balról a harmadik) a Drogambulancia munkatársaival a miskolci Civil Napon (Fotó: Nagy Tibor)

Melyik borsodi térségből érkezik önökhöz a legtöbb segítséget kérő? Esetleg néhány települést ki tudna emelni?

Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből fogadjuk a segítséget kérőket. A legnagyobb felvevő Miskolc, majd a jóval kisebb népességszámú Kazincbarcika, de érkeznek hozzánk megyén kívülről is. 2023-ban Miskolcról kilencvenketten, a város környékéről tizenkilencen, Tiszaújvárosból és környékéről ugyanennyien, Kazincbarcikáról és környékéről harminchatan, Mezőkövesdről és környékéről csupán négyen, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből, valamint környékéről három-három, Budapestről egy, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyén kívüli településről egyvalaki vette igénybe a segítségünket.

Mi a véleményük arról az elképzelésről, hogy akár el is törölhetnék a dizájnerdrogokat fogyasztók büntetését, bűnüldözését (a terjesztőké megmaradna) és az erre szánt összegeket is a megelőzésre lehetne fordítani?

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.” ; „Igazából azért jöttem ide, mert muszáj volt és most olyan dolgokról beszélek, amit még soha senkinek sem mondtam el és soha senki nem kérdezett meg.”- ezeket elterelésre hozzánk küldött kliensek mondták.

Ez egy olyan prevenciós beavatkozás, melyet a büntetőeljárás alternatívájaként az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel a szert kipróbáló, illetve alkalmi szerfogyasztók részére. 2019-ben hatvanöten, 2020-ban hatvankilencen, 2021-ben kilencvenhatan, 2022-ben százharmincnégyen, 2023-ban százötvenhárman, 2024. márciusig pedig harmincegyen érkeztek hozzánk ily módon,

ahol minden segítséget megkapnak tőlünk Az elterelés ma már valóban prevenciós beavatkozásként működik. Nem kell külön szakorvoshoz menniük, a miskolci Drogambulancián a szakorvosi állapotfelmérés után már el is kezdhető az elterelés, és nem csupán mentesülhetnek a büntetés alól, de a fél évig tartó programban komoly önismeretre is szert tehetnek szakembereink segítségével. Fél éven keresztül hetente egy órában találkoznak a kliensek a kijelölt mentorukkal. Márpedig ha az elterelés így működik, akkor annak van létjogosultsága.

A prevenciónak fontos szerepe van, ugyanis a fiatalok komoly veszélynek vannak kitéve.  A 2019-es ESPAD kutatás szerint a 9. 10. évfolyamos diákok huszonnyolc százaléka használt már valamilyen drogot, a kilencven százalékuk ivott már alkoholt. Európai összehasonlításban a dizájnerdrog-fogyasztásban az első helyen végeztek a magyar tinik. Mindezt úgy értük el, hogy a legrosszabb helyzetben levő fiatalokat – az iskolaelhagyókat, az intézetiseket, a tanulási nehézséggel diagnosztizáltakat – nem is kérdezték. A tizenévesek között egyre gyakoribb, hogy a felírt szerekkel élnek vissza. A legnagyobb veszélyt a vényköteles gyógyszerek (a xanax, frontin) fogyasztása jelentik. A szülők nagy részénél ez a gyógyszer megtalálható, így a gyerek könnyedén hozzáférhet. Éppen a fentiek miatt vette fel a Drogambulancia Alapítvány a kapcsolatot 2023 év elején a miskolci és Miskolc környéki iskolákkal és tettük nyitottá a Drogambulanciát.

Prevenciós előadáson vesz részt egy iskolás csoport a Drogambulancián. Fotó: Dobos Tímea.

Hogy látja? Sikerült elérni, megszólítani a fiatalokat?

Alapítványunk merőben új utat választott, amikor „házhoz hívjuk a fiatalokat”. Havonta négy-öt alkalommal, alkalmanként 120 percben tartunk prevenciós előadásokat/foglalkozásokat. Ezeken a foglalkozásokon a diákok mindent megtudhatnak a szenvedélybetegségről, a drogok, az alkohol, gyógyszerek és a túlzásba vitt energiaitalok fogyasztásának hatásairól. A diákok kérdéseiből egyértelművé vált az, amit eddig is sejtettünk, hogy nagy a baj, és a tizenévesek nagy része úgy próbálja ki, vagy fogyasztja – akár rendszeresen- a kábítószereket, az alkoholt és a nyugtató hatású gyógyszereket, energiaitalokat, hogy egyáltalán nincsenek tisztában annak hosszú távú, káros következményeivel. Nincsenek tisztában azzal, hogy a kábítószer fogyasztás illegális, amiért eljárást indítanak ellenük. Azzal sincsenek tisztában, hogy a biofű, az nem azért bio, mert egészséges. Azt is tapasztaljuk, hogy a fiatalok egyre inkább magukra maradnak. Nem tudnak, vagy nem mernek őszintén kérdezni, és őszinte válaszokat sem kapnak. Hiszem, hogy ezekkel a látogatásokkal/előadásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni.  2023-ban több mint ezer iskolás tanulta meg nálunk, hogy: A tudás életet menthet!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek