Lezárták az arnóti egérutat

Megosztás

Lezárták az arnóti Molnár Ferenc utcát. Akik ismerik a környéket, joggal kérdezhetik, hogy mi a jelentősége ennek a pár száz méteres útnak a falu végén. Azonban ez a szakasz az elmúlt néhány hónapban felértékelődött és komoly feszültségek forrása lett.

A történet 2021-ben kezdődött, amikor átadták az az M30-as autópálya Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő szakaszt. Az átadást már nagyon várták helyi és nemzetközi szinten is, hisz ez a szakasz kötötte össze a magyar autópálya hálózatot a szlovák hálózattal, így egy jelentős nemzetközi kapu nyílt meg az utazók és az árufuvarozók előtt is. Ennek megfelelően az erre irányuló forgalom is jelentősen megnövekedett.

Fotó: A szerző felvétele

Ezzel el is érkezünk az arnóti Molnár Ferenc utcához, ami az utolsó elágazás a 3-as főúton, mielőtt a körforgalomhoz érne az ember. Ez a kis utca lehetővé teszi, hogy Arnót utcáin keresztül megkerülve a 3-as úton kialakult dugót, egy másik irányból csatlakozzanak be a körforgalomba, és így perceket nyerjenek az előrehaladással. Azonban ez a kis egérút az elmúlt hetekben egyre népszerűbb lett: a reggeli csúcsforgalomban a trükköző sofőrök egymás után sorban özönlöttek be Arnótra, ezzel veszélyeztetve esetenként az itt élők életét: iskolába igyekvő gyerek, boltba bicikliző vásárlók, vagy éppen csak az udvarukról kiállni próbáló autósok kerültek veszélybe, ahogy a dugóból kiszabadult türelmetlen sofőrök egymással versenyezve siettek a körforgalom felé. A helyzet odáig fajult, hogy a héten egy személyi sérüléssel járó gázolás történt a falu közepén, amikor az egyik türelmetlenül előző sofőr kisodródott és eltalált egy a kapu előtt beszélgető lakót. 

Fotó: A szerző felvétele

Ez az eset a teljes település felháborodását kivívta és az önkormányzat lakossági nyomására drasztikus döntést hozott: lezárták a Molnár Ferenc utcát. Ezzel bár egy csapásra elhárításra került a közvetlen életveszély Arnóton, azonban ez is csak tüneti kezelés. Az igazi megoldást az autópálya mihamarabbi javítása és megnyitása jelentené, de sajnos ennek továbbra sincs semmi nyoma. Így marad a dugóban sorakozás, környező utak túlterheltsége. A közpénz milliárdok pedig kihasználatlanul fekszenek a mezőn, a szó szoros értelmében. 

Szerző: Gyenes Gábor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek