Vitára hívtuk Miskolcon a polgármesterjelölteket, de nem mindenki akart élni a lehetőséggel

Sikoparija Lujza, Dohány András és Merucza Tibor Alex

Megosztás

Tóth-Szántai még csak nem is reagált, Lehoczki lemondta, így csak Dohány Andrással tudtunk beszélgetni csütörtök délután az Erzsébet téren, ahová a miskolci polgármesterjelölteket vártuk egy demokratikus fórumra.

Az aHang miskolci szervezete, az aPont és a Borsod24 elkötelezett a demokratikus vita mellett, és lehetőséget biztosított a miskolci polgármesteri címért elindulóknak, hogy élőben, szóban is megosszák elképzeléseiket arról, miképp gondolják el a város jövőjét, elmondhatják, mi a programuk lényege. Nem megszervezett baráti közegnek, hanem a miskolci választópolgároknak.

A két alkalomból álló esemény lényege, hogy a polgármesterjelölteket az Erzsébet térre, az emberek közé vigyük el, ahol direktben is válaszolhatnak a felmerülő kérdésekre.

Az első alkalomra a Fidesz-KDNP támogatásával induló Tóth-Szántai Józsefet is meghívtuk, de még csak nem is reagált nekünk, Lehoczki László kampányfőnöke, pedig a többszörös egyeztetés ellenére végül SMS-üzenetben lépett vissza, így csak a Hahó Miskolc jelöltje, Dohány András vett részt vesz a jelölti beszélgetésen. (Varga Andrea és Dr. Barkai László elfogadta a meghívást, de ők a május 23-i alkalommal ülnek ki a térre a vitára.) 

Dohány András

Sikoparija Lujza, az aHang megyei koordinátora és Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom aktvistája, miskolci gimnazista kérdezte Dohány Andrást, illetve tolmácsolták a beérkezett kérdéseket. A beszélgetésről készült élő videófelvétel alább megtekinthető.

Dohány programja legfontosabb elemének az átláthatóságot tartja, hogy ne csak haveri cégek jelenjenek meg a városi beruházások közbeszerzésein, ami túlárazott projekteket eredményez, a helyben élők pénzét pazarolva. Ugyancsak fontos témája a közbiztonság, mert szerinte nemcsak gazdasági téren szakadt le Miskolc az országtól, de ennek következtében a közbiztonság is nagyon leromlott.

Miskolc lemaradt, mint a borravaló. Nincsenek beruházások, 30 éve Miskolc még az ország második legnagyobb városa volt, most már csak az ötödik.

A lakosság elvándorlásának fő oka, hogy nincs munkalehetőség, mindennemű ipari beruházás elkerüli a borsodi megyeszékhelyt, ami a nem teljesen potens lobbinak köszönhető, pedig itt műszaki értelmiséget képeznek az egyetemen.

Sikoparija Lujza, Dohány András és Merucza Tibor Alex

Merucza Tibor Alex diákaktivista kérdésére, hogy miképp tenné Miskolcot élhető, fiatalos várossá Dohány, ahol jó diáknak lenni, azt felelte, hogy sajnos azzal az adottsággal együtt kell élni, hogy az egyetemi város a település szélén és nem a szívében van, emiatt a fiatalok elkülönülve vannak, nem vesznek részt eléggé a város életében. A miskolci fiatalság és az itt tanulók szolgálatába kellene állítani azt a 11 ezer üresen álló lakást, amit kedvezményesen bérelhetnének öt évre érettségi vagy diploma után. Ha sikerülne helyben munkát találniuk, sokan élnének ezzel a kedvezményes lehetőséggel és nem mennének el az ország másik részeibe.

A teljes beszélgetést nézze vissza a fenti videóra kattintva!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek