Elsőbbség a villamosoknak az autókkal szemben Miskolcon

Megosztás

Elsőbbséget kap a villamos a Hunyadi és Dayka utcák kereszteződésében. Ehhez még csak közlekedési táblák sem kellenek.

Míg egy villamos akár 230 utast is szállíthat, addig egy autóban jellemzően 1-2 fő szokott közlekedni. Ezért észszerűnek tűnik, ha olyan közlekedésszervezési megoldásokat használ egy város, ahol az előbbiek részesülnek elsőbbségben: többen érnek el így céljukig gyorsabban.

Ezt ma már okos műszaki megoldásokkal automatizálni is lehet. Az MVK el is kezdte ezt a munkát, hogy a miskolci villamosok a Dayka Gábor és Hunyadi János utcák kereszteződésében elsőbbséget kapjanak az autóforgalommal szemben. Néhány napon belül minden villamos képes lesz a csomóponthoz közeledve programozottan váltani a forgalomirányító rendszert, így megállás nélkül vagy csak minimális várakozással haladhatnak át.

Ilyenkor a Hunyadi utcai zöld jelzés az autóknak is lecsökken 23-ról 6 másodpercre.

A helyi közlekedési szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Dayka utcai kereszteződés és az ott található iskola továbbra is elérhető marad a Dísz tér felől, a Hunyadi utcáról lekanyarodva, valamint a Petőfi Sándor utcán és a Meggyesalja utcán keresztül. Ezek az alternatív útvonalak, különösen a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban, gyorsabb eljutást biztosíthatnak a Dayka utcára, mint a Hunyadi utca. Ezáltal a forgalom háromfelé oszlik, csökkentve a dugók és a várakozási idő kialakulásának esélyét.

Forrás: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek