Az apiterápia sokoldalúsága

Megosztás

Ha azt halljuk, hogy méhméreg, általában a szóösszetétel második felére fókuszálunk. Ez negatív asszociációkat hozhat elő. Pedig a méhméreg gyógyító is lehet, csak ügyelni kell a megfelelő alkalmazására! Többek között arra, hogy tapasztalt szakemberrel konzultáljunk használat előtt! Ez azért lényeges, mert allergiásak vagyunk rá, annak rendkívül negatív, akár életveszélyes következményei is lehetnek. 

Amennyiben konzultált már szakmabeliekkel, és pozitív választ kapott, nézzen körül a Bodó Méhészet méhmérges kenőcs kínálatában! 200 és akár 400 ml-es családi kiszerelésben vásárolhat ilyen gyógyhatású termékeket.

Mi a méhméreg?

A méhméreg nem más, mint amit a méhek szúrás során befecskendeznek az áldozatukba. Ezt a speciális mirigyrendszerükkel termelik, és fő hatóanyaga a melittin nevű fehérje. Mellette peptidek és foszfolipázok is találhatók benne.

Illata a banánolajéhoz hasonló; sárgás, opálos színű, savas kémhatású. Kémiai felépítése miatt a kígyóméreggel is rokonságba hozzák. Amint levegővel érintkezik, párologni kezd és 30-40%-a marad csak meg. Amikor megszúr valakit egy háziméh, 0,1 mg mérget juttat belé, ami azonnal a véráramba kerül. Ez általában csak lokális duzzanatot okoz, súlyosabb esetekben allergiát.

Mire jó az apitoxin?

A méhméreg vagy orvosi nevén apitoxin jól ismert gyulladáscsökkentő hatásairól. Legyen izomfájdalom, ízületi probléma vagy gyulladásos bőrbetegség, amivel küzdünk, ez az anyag segíthet!

Bár a nevében ott van, hogy “méreg”, mégis számos jótékony egészségügyi hatása ismert. Előszeretettel használják a gyógyászatban és a szépségiparban is. Antibakteriális és antimikrobális tulajdonságai miatt még bizonyos baktériumok és mikroorganizmusok működését is blokkolni tudja. Éppen ezért fertőtlenítőszerként is kiváló. 

Terápiás eszközként neuralgiás és reumatikus gondoknál fájdalomcsillapításra is alkalmazzák. Krónikus hát- és derékfájdalmak, lumbágó, húzódások, sportsérülések, kopások, köszvény és még idegi rendellenességeknél is sokat segít. A vérnyomást és a koleszterinszintet csökkentve, szív- és érrendszeri problémáknál is hatékony. Néhány tanulmány szerint rákellenes hatásai is vannak. De bőrfiatalító kezeléseknél is jól jöhet, ugyanis a méhméreg peptidjei fokozzák a kollagéntermelést.

A méhmérges kenőcs

Ha a Bodó Méhészet méhmérges kenőcseit választja, 100%-ban természetes, nagy tisztaságú hatóanyagot kap. Ezek 2-3 méhfullánk zacskójában lévő mérget tartalmaznak. A melitinen túl többek között rozmaring és borsmentaolaj, vadgesztenye és aloe vera kivonat is található benne. Mielőtt használni kezdi, tisztítsa meg az érintett bőrfelületet, majd 5-8 percen át történő masszírozással dörzsölje be a krémet! Ezt követően legalább 10 órán át ne érje víz. Sérült bőrön, nyílt seb esetén ne alkalmazza! Ha 15-20 Celsius-fok között tárolja a terméket, 2 éven át megőrzi a szavatosságát. Nagyon fontos, hogy minden esetben lezárt kupakban tárolja a kenőcsöt, és csak a használat idejére vegye le róla a tetőt. Ezek után azonnal csavarja vissza, és a leírtaknak megfelelően tárolja. A méhmérges kenőcsünkhöz kap egy tájékoztatót is amit ajánlott elolvasni használat előtt. A méhmérges kenőcs használat után 100%-ban felszívódik, nem hagy nyomot a ruhán. Az esetek többségében a méhmérges kenőcs használatáról már az első alkalommal pozitív beszámolók vannak méhészetünk felé. 

Látható, mennyi pozitív, jótékony hatása van a méhméregnek, de csak szakemberrel történő konzultációt követően használjuk, ha eddig még nem alkalmaztuk!

Kapcsolódó cikkek