Kriza Ákos egykori tanácsadója is megszólalt Magyar Péter-ügyben

Zárug Péter Farkas a Partizánban. Forrás: Partizán

Megosztás

Földindulásszerű változások zajlottak le az utóbbi három hónapban a magyar politikai színpadon a kegyelmi ügy kirobbanása óta. Feltűnt a térszínen Magyar Péter, akire sokan messiásként tekintenek a kormány tevékenységét ellenzők körében. Eközben a tizennégy éve hatékonyan működő kormánykommunikáció lépéshátrányba került. A helyzetet Zárug Péter Farkas, a Miskolci Egyetem politológus adjunktusa elemezte, kitérve Miskolcra is a Partizán szombati adásában.

Zárug Péter Farkas politológusként, politikai elemzőként vált ismertté. Pályafutása még hallgatóként fonódott össze a Miskolci Egyetemmel, ahol a Wikipédia alapján irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD) címet ért el. A médiában politikai szakértőként szókimondó, de közérthető stílusával ért széleskörű ismertséget. A hallgatók többsége elismerően nyilatkozott róla, de egyeseknél kiverte a biztosítékot egy anonim, oktatókat értékelő honlapon.

2018-ban ismerte el az Átlátszónak, hogy egy stájerországi síparadicsomban található hotel résztulajdonosa, ahová előszeretettel jártak ki a magyar önkormányzati képviselők is. Gulyás Márton Youtube-csatornájának szombati műsorában leszögezte, kizárólag politológusként, szakmai alapon nyilvánul meg.

A kegyelmi ügy idején hirtelen az Orbán rendszer három oszlopa, dőlt össze. Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és a Fidesz akkori EP listavezetője és Balog Zoltán, a református egyház nyíltan a kormányt támogató vezetője. Ebben megrendült környezetben, Magyar Péter jól időzített és Kukorica Jánosként, vagy Ludas Matyiként lépett a nép elé. „A kegyelmi botrány kirobbanása meghozta a pillanatot és az embert.” Zárug Péter Farkas többször utalt Magyar Péterre, mint Ludas Matyira, aki megleckézteti Döbrögiéket, azaz a kormányzó erőket. Magyar Péter megjelenése komoly zavart okozott a Fidesz kommunikációjában, mivel az ellenség nem belülről támadt és a propagandagépezet, akár egy lövészárokban kiépített védelem, csak az ellenzék felől érkező támadásra készült fel.

Gulyás Márton és Zárug Péter Farkas a Partizánban (Forrás: Partizán)

Eleinte azért figyeltünk fel az üzenetére, mert úgy tűnt, a volt feleségét védi a nemtelen támadásoktól, amivel nála betelt a pohár, elege lett NER-ből. Kérdéses viszont, hogy az egy évvel korábban, a válása és a rendőrségi jegyzőkönyv keletkezése idején, kitervelten felvett hangfelvétellel mit akart elérni? Talán a válás során harcolt ki vele jobb pozíciókat? Ezzel szemben Magyar Péter azt állítja, először a családját akarta a hanganyaggal bebiztosítva megvédeni, majd amikor ez már nem ment, a nemzetet. Ugyanakkor a Fidesz valószínűleg Varga Judittól tudott a hangfelvételről, nem érhette váratlanul őket –fejtette ki gondolatait a politikai szakértő.

A politológus szerint a politikában, mely „vérben, iszapban, sárban születik”, nagyon fontos szempont a pillanat észrevétele. A Megafon csak márciusban száznegyvenmilliót költött a Magyar Pétert lejárató propaganda kampányra. Eleinte nem érezték őt túl veszélyesnek, ezért csak lesajnáló és bántó kijelentések hangzottak el róla. Amikor rájöttek, hogy több lesz belőle, mint „focistafeleség” elkezdték komolyabb fegyverzettel is lőni.

A kormányzati kommunikáció a bántalmazó szálat emelte porondra, amivel a hétköznapi ember is könnyebben azonosulhat érzelmileg. A megjelenő egyre durvább, „péniszszégyenítéses” üzenetek azért jelenhettek meg, mivel „különböző hangszereken játszik a Fidesz. A célja az, hogy „ahol, és amit tud, mindenki romboljon Magyar Péter körül”. Ez is arra utal, hogy nem tudták pontosan beállítani a célpontot. Zárug Péter Farkas megemlítette, ma is a polgári alapállásból indul ki, a Fidesz viszont már leváltotta azt a „plebejus erőkultuszra.”A választók „lepatkányozását” abba kellene hagyniuk, mert ez erkölcsileg vállalhatatlan.

A hangfelvételen az egyetlen erkölcsileg elítélhető rész arról szól, hogy a kormány beleszól az ügyészség független működésébe. Erről kell elterelni a figyelmet a saját választóik érzelmi viszonyulásának meghatározásával. Ezt támogatta meg a Hajdú Péter interjúja Varga Judittal. A politológus szerint ugyanis Fidesz három-négyszázezres szavazó elveszítését még elviseli, de kétmillió hű szavazóját biztosítania kellett. Eközben Magyar Péter látszólag átvészelte a bántalmazás vádakat, viszont a tüntetéseken részt vevők egy része kivárásra játszik vele kapcsolatban.

Magyar Péter az emlékezetes Partizán interjúban. Háromszor fizeti vissza? (Forrás: Partizán)

A Miskolci Egyetem adjunktusa úgy tippeli, az európai parlamenti választásokon Magyar Péter pártja, a TISZA Párt két-három mandátumot szerezhet, a Fidesz inkább tizenegyet, mint tízet, amivel még mindig ők lesznek az abszolút győztesek. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a politológus kijelentette, a fővárosban a Fidesz tisztában van vele, hogy nincs sok esélye, csak kötelességből indul. Vitézy Dávidot is biztosan támogatták volna, ha Ungár Péter nem rukkol vele elő idejekorán, valószínűleg ezért indították muszájból Szentkirályi Alexandrát.

Zárug Péter Farkas itt példaként részletesebben kitért Miskolcra is. A Fidesznek mindig is a vidék volt a fő bázisa, de mostanában az a trend, hogy a narancsot nem emelik ki a plakátokon, hanem visszafogottabban jelzik, hogy melyik civil szervezet jelöltjét támogatták. Öt éve még Miskolcon is nagy betűkkel hirdették a jelöltjüket, most viszont alig látszik Tóth-Szántai József mögött a Fidesz logó.

Forók: Partizán

Források: Wikipédia, Átlátszó, markmyprofessor.com

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek