Zenész és aktivista apa-fia párossal beszélgetett Miskolcon Gulyás Márton

Megosztás

A Szinva teraszon győzködték Gulyás Mártont, írtuk meg beszámolónkban néhány nappal ezelőtt, hogy a Partizán stábja több vidéki város mellett Miskolcra is ellátogatott. A programnak nem lett vége ezzel, a Művészetek Házában folytatódott a rendkívül érdekes diskurzus.

Néhány héttel ezelőtt indított szavazást az ország egyik legnézettebb Youtube-csatornája. A nézők arról dönthettek, a fővároson kívül melyik hét megyeszékhelyre látogasson el a hét szinte valamennyi napján minőségi videós tartalommal előrukkoló stáb. Március 30-án így landolhatott Miskolc emblematikus patakjától pár méterre az a két a vörös fotel, amiben és amibe a házigazda várta rögtönzött vitapartnereit.

A helyi civilek és Gulyás Márton beszélgetése után a program a Művészetek Házában folytatódott, a műsorvezető vendége Szűcs Tamás tanár-mozgalmár és Szűcs Levente, a Bohemian Betyars frontembere volt. A turné összesen hét állomást érint, április első hetében Debrecent fogják felkeresni.

„Győrben a választási rendszerről zajlott a vita, az volt az állításunk, hogy a Fidesz ebben a választási rendszerben is legyőzhető, Szegeden pedig alapvetően arról volt szó, hogy a börtön nem megoldás. Miskolcon az volt az állítás, hogy a szabad iskolaválasztás teszi tönkre a magyar oktatást. Miskolc a keleti országrészben van, amit alapvetően leszakadó térségnek szoktak mondani és ezt számtalan felmérés igazolja is. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy kifejezetten izgalmas lenne itt beszélni arról, hogy az oktatás hogyan tud a társadalmi mobilitásnak, illetve az egyenlőtlenségek csökkentésének az eszköze lenni” mondta Gulyás a Miskolc Televíziónak, amit a MiNap is szemlézett.

“Ez egy áldemokratikus lózung” | GYŐZD MEG MARCIT! | a legjobb pillanatok Miskolcról

A Partizán Turné harmadik állomásán a miskolci Szinva Teraszon volt lehetőség vitatkozni. A Győzd meg Marcit! témája a szabad iskolaválasztás volt. Kinek a szabadsága a szabad iskolaválasztás? Miért rossz az elit gyerekeinek, ha nem együtt nőnek fel az alsóbb osztályba tartozó társaikkal? Miért nem lehet sosem pártokon átívelő konszenzus az oktatás kérdésében?

Szűcs Tamás örömmel fogadta el a Partizán megkeresését, szerinte az, hogy fizetésemelést kaptak a tanárok, csökkentheti a tiltakozások erejét, de megoldást nem hoz a státusztörvény által teremtett helyzetre. A Bohemian Betyars zenésze egyébként a fia, aki mindenben támogatta édesapja aktivista munkáját.

„Édesanyám és édesapám is tanár, ezért mindig is láttam, hogy a pedagógusoknak, milyen emberfeletti munkabíróképessége van, kevesen tudják csak azt, hogy mennyi többletmunkájuk van, ami nem, vagy csak részben kapcsolódik az oktatáshoz. A helyzet már régóta tarthatatlan volt, de szüleim sosem voltak olyanok, akik panaszkodnak, hanem beszélgettek és megoldást próbáltak találni” – árulta el.

Kép: Mocsári László

Kapcsolódó cikkek