Rövidesen repozitóriumot avatnak Miskolcon

Megosztás

A Miskolci Egyetem campusán a ME Könyvtár, Levéltár, Múzeum épületeinek teljes körű felújítása és bővítése valósul meg, továbbá új épület készül a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára számára.

Az épületegyüttes tervezése 2017-ben indult, alapkövét 2021. június 24-én tették le. A kiemelt kormányzati beruházás mintegy 12,6 milliárd forintból valósul meg. A repozitórium ünnepélyes átadására várhatóan 2024 áprilisában kerül sor, ezt követi majd a tervezett szakmai tartalom megvalósítása, az új szolgáltatások felállítása.

A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár beruházással országosan egyedülálló módon jön létre egy felsőfokú oktatási intézmény és egy közgyűjtemény intézményi szintű szövetsége.

Ez a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár esetében az oktatás és a tudományos kutatás területén történő együttműködést jelenti. A ME Könyvtár, Levéltár, Múzeum és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár kapcsolatában pedig a közgyűjteményi információszolgáltatás területén a 21. századi korszerű módszerek és technológiák alkalmazását a mesterséges intelligencia alapú adatelemzésben.

A ME Könyvtár, Levéltár, Múzeum megújult épületében 2400 négyzetméter alapterületű olvasóterem áll a hallgatók rendelkezésére, amely közösségi térként is funkcionál.

Az épületben kap helyet az Egyetemi Múzeum új egyetemtörténeti kiállítása, egy új kiállítótérben a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia muzeális könyvgyűjteménye, a Selmeci Műemlékkönyvtár, emellett könyvesbolt és kávézó is várja a látogatókat.

A MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára új épületében helyet kap a kutatóterem, a restaurátorműhely, az iratrendező helyiség, a 20 ezer folyóméter irat tárolására alkalmas korszerű tömörraktár, a 750 négyzetméternyi közösségi tér, valamint egy kulturális rendezvények és konferenciák tartására alkalmas helyiség, amelyet az épület tervezője az épület homlokzatát megtörő, térben elfordított kockában képzelt el.

A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár projekt megvalósítása során kiemelt szempont volt a környezetbarát megoldások alkalmazása, az energiahatékonyság, a kibocsátáscsökkentés és a víztakarékosság elérése. A kivitelezés és a fenntartás során egyaránt célkitűzés a hulladékmennyiség csökkentése, az újrahasznosítás, ezáltal pedig áttételes hozzájárulás a fenntartható környezeti szempontokat figyelembe vevő szervezeti kultúra és környezettudatos életmód kialakításához. A környezetbarát technológiával épülő, fenntarthatóságot szolgáló tudásközpont projekt kivitelezője az Épkar Zrt. és a Fejér-B.A.L. Zrt, – olvasható az intézmény közleményében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek