Novák Katalin kudarca a liberális nőpolitikával szemben

Megosztás

Az elmúlt napok belpolitikai eseményeit sokan sokféleképpen értelmezték. Lapunk az elsők között volt, aki rámutatott arra a veszteségre, ami a női politikusok így is elenyésző számát érintette. Magyarországon az uniós áltaghoz képest így is rendkívül kevés volt a nő, de Novák Katlin és Varga Judit távozásával még távolabb került a nemek közötti egyenlőség eszméje hazánkban.

A Telex legújabb cikkében Pető Andrea történész hasonló szempontokat vizsgál. Mint írja, Novák Katalin mint köztársasági elnök megkísérelt egy új típusú, konzervatív, keresztény és nemzeti női szerepmodellt kialakítani.

Ő maga is törekedett arra, hogy ezt a szerepmodellt mint politikai terméket személyében sikerrel képviselje.

Ez az igyekezete hozta olyan viccesen álszent helyzetekbe, mint mikor éjjel állítólag stanglit sütött vagy papírzsebkendővel a kezében bizonygatta az Instagramon, hogy ő maga pucolja az ablakot.

A szerző emlékeztet, hogy Novák már család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárként, illetve családügyi miniszterként is megkísérelt egy alternatív, konzervatív, keresztény nőpolitikát létrehozni a liberális társadalmi nemi politikával szemben. 

“A liberális nőpolitika válságára a baloldal eddig nem tudott hiteles választ nyújtani. Ezzel szemben a jobboldali politika nagyon is tudatosan tett egy konzervatív, nemzeti, keresztény nőpolitikai ajánlatot azoknak a női választóknak, akik a liberális modell veszteseinek érezték magukat.”

Arra is emlékeztet a szerző, hogy Novák hallgatott olyan fontos ügyekről, mint a mélyszegénység, a gyerekszegénység, a gondoskodási válság vagy éppen a pusztán szadisztikus és propagandacélokat szolgáló szívhangtörvény. Mivel a politikai világ férfi szerepe szintén elvárja a feltétel nélküli feudális hűséget, ezzel a hozzáállásával Novák valójában minden retorikai manővere ellenére feladta, hogy bármilyen értelemben „női” elnöke legyen az országnak vagy „női” politikát folytasson. 

Pető Andrea szerint Novák jelentős sikereket ért el a nemzetközi térben, abban a tekintetben, hogy megjelenítette a konzervatív keresztény családpolitikát.

A Telex cikkéből az is kiderül, hogy Orbánnak miben volt igaza és hogyan értékelhető a kormány bukásra adott válasza.

Kapcsolódó cikkek