Mészárost, Orbánt és Tiborczot tartják a legkorruptabbnak a magyarok – Hadházy Ákos írása

Megosztás

Sokszor hallom, még ellenzéki politikusoktól is, hogy “az embereket nem érdekli a korrupció”. A HVG-ben közölt Medián kutatatás ismét cáfolja ezt.

A felmérés szerint a korrupciót jelenleg a negyedik legnagyobb problémának tekintik a magyar szavazók, ezt éppen hogy megelőzi a szegénység és az infláció problémája, míg az egészségügy helyzete toronymagasan az első helyen szerepel. A magyar választók kétharmada gondolja úgy, hogy az Orbán-kormányra jellemző a korrupció és a pénzügyi visszaélés, az ellenzéki szavazók között ez az arány nem meglepő módon 96 százalék, a bizonytalanoknál 81, azoknál pedig, akik a Fideszre szavaznának, 22 százalék.

Arról, hogy miért nem látszik meg ez a vàlasztási eredményekben, arról sokat beszéltem már. A legfőbb ok a propagandagépezet, ami egyrészt segít ügyeket elhallgatni a kormánypárti szavazók elől, másrészt segít olyan egyszerű magyarázatot adni, hogy “jó-jó, lopnak, de a másik is lopna és ezek megvédenek minket a migránsoktól, Brüsszeltől, háborútól, pedofiloktól stb.”

A HVG cikke szerint az ezerfős mintából 650 érdemi válaszadó által szóba hozott nevekből egyértelműen kirajzolódott, hogy kik a dobogós helyezettek: Mészáros Lőrinc nevét 58 százalék, Orbán Viktorét 23 százalék – ha pedig az „Orbán Viktor családját” említőket is ide számoljuk, 40 százalék – mondta, konkrétan Tiborcz Istvánt 18 százalék nevezte meg.

A további válaszok erősen szóródtak, a „futottak még” kategóriában Szijjártó Péter, Rogán Antal, Szíjj László, Lázár János és Orbán Győző neve bukkant föl.

Az elmúlt években tapasztalt némi ingadozás után most háromnegyedre (77 százalék) rúg azok aránya, akik „nagyon valószínűnek”, de minimum „elképzelhetőnek” tartják, hogy az oligarchaként számontartott nagyvállalkozók valójában Orbán Viktor strómanjai. Ez a súlyos gyanú a kormánypárti szavazótábort sem hagyta érintetlenül: a fideszeseknek is csak a 37 százaléka tartja kizártnak ezt a korrupt összefonódást.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek