Áldozatsegítő Központ Miskolcon – senkit nem hagynak magára

Megosztás

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy együttműködési megállapodást kezdeményezett Miskolc alpolgármestere a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatására.

Varga Andrea az interjúban elmondta, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a kérdésnek. Ezért több szervezettel együttműködve, magasabb szintre kívánja emelni az áldozatokat segítő folyamatot. A közös munkában részt vesz többek között az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciája is. Munkájukat korábbi cikkünkből ismerhették meg az olvasók.  

Az együttműködés tagja az állami feladatot ellátó Miskolci Áldozatsegítő Központ. Doszpoly Orsolya koordinátorral arról beszélgetünk, ez a szervezet miben tudja támogatni az áldozatokat.

Milyen formában jelenik meg a társadalmi felelősségvállalás a segélyszervezetek munkáját támogatva, az áldozatsegítés terén?

Az Áldozatsegítő Központok az Igazságügyi Minisztérium hatáskörében működnek, így kormányzati háttérrel rendelkezünk. 2017. óta számos együttműködés született állami és civil szervezetekkel is. Utóbbiak ezáltal kormányzati támogatáshoz juthatnak a munkájukhoz. Azonban nem csak rendszerszintű megállapodások jönnek létre. Helyi szinten, a megyében és a városon belül is megvalósul a közös munka. Például a Vöröskereszttel vagy a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével, hiszen az idősebb korosztály is kerülhet áldozati státuszba, akár kapcsolati erőszak következtében is. Többek között önkéntes kortárs segítő képzést indítottunk a számukra. Emellett tájékoztatást adunk arról, hogy az áldozatsegítés rendszerében, milyen támogatás vehető igénybe. Mondhatom, hogy a civilekkel jó kapcsolatot ápolunk. Az Igazságügyi Minisztérium olyan nagy vállalatokkal is együttműködési megállapodást kötött, mint a MÁV, a Volán, az MVM és a Szerencsejáték ZRT. Így ők is segítik azt a törekvésünket, hogy minél szélesebb körben tudjuk tájékoztatni az embereket a lehetőségekről. Ezeknek az együttműködéseknek nem csak az a célja, hogy az információ áramlás minél teljesebb legyen.

Az a cél, hogy az áldozat biztonságos környezetben új életet kezdhessen

Azt is szeretnénk elérni, hogy a bántalmazott utaztatását meg tudjuk könnyíteni, amikor el kell őt juttatni például egy titkos menedékházba, ami minden esetben nagyobb távolságban van az addigi lakhelyétől. Az érintett számára ez nehézséget jelenthet, hiszen gyakran küzdenek az áldozatok komoly anyagi hátránnyal.

Hosszútávon azt szeretnénk elérni, hogy az áldozati státusz igazolással költségmentesen tudjanak igénybe venni tömegközlekedési eszközt. Például vonatot vagy távolsági buszt.

Mekkora humánerőforrással rendelkeznek a munkához?

Jelenleg 12 Áldozatsegítő Központ van az országban. Szeretnénk, ha 2025-re minden megyeszékhelyen lenne ilyen központ, ahová az áldozatok fordulhatnak segítségért. Általában 3 fő látja el a segítő feladatokat. Emellett megbízási szerződéssel pszichológus segíti a munkánkat. Ezzel az erőforrással egyelőre biztosítani tudjuk a mindennapi működésünket. Ugyanakkor, ha sűrűsödnek az esetek, akkor reményeink szerint lesz lehetőség létszám bővítésre.

Az áldozatok milyen úton juthatnak el a Miskolci Áldozatsegítő Központhoz?

Többnyire a rendőrség az első lépés. Az ott kapott tájékoztatás alapján kapnak információt arról, hogy hozzánk fordulva, milyen támogatást kaphatnak. Emellett 2021 óta közvetlenül, egy zárt rendszeren keresztül megkapjuk a rendőrségtől azoknak a sértetteknek az adatait, akik nem zárkóznak el az adatközléstől. Tehát beleegyeznek abba, hogy az elérhetőségük átkerüljön hozzánk is. Ezzel lehetőséget adnak arra, hogy az Áldozatsegítő Központ felvegye velük a kapcsolatot. Így nem az áldozatnak kell bátorságot gyűjtve hozzánk fordulni. Úgy tűnik könnyebbség számukra, ha mi kezdeményezzük a kapcsolatfelvételt. Annál is inkább, mert ebben a formában a megkereséskor rögtön fel tudjuk ajánlani azokat a támogatási formákat, amelyek az ő személyes ügyével kapcsolatban elérhetők.

Éjjel-nappal hívható zöld szám

Ez azt is jelenti, hogy az Áldozatsegítő Központ fordul a társzervezetek, más segélyszervezetek felé?

Kapcsolati erőszak esetén, elsősorban a Miskolcon működő Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciájához fordulunk, mivel ők a téma specialistái. Természetesen az Áldozatsegítő Központban is van lehetőség pszichológus és jogi segítség igénybevételére is. Azonban hiszünk abban, hogy ha van egy olyan szervezet, amelyik kifejezetten erre a témára specializálódott, akkor érdemes őket bevonni. Ez az együttműködés egyébként abszolút mértékben kölcsönös, tehát olyan eset is van, hogy a Krízisambulancia irányítja hozzánk az érintettet.

Milyen konkrét segítséget kaphat a kapcsolati erőszak áldozata önökön keresztül?

Mi áldozatsegítő központként nem kizárólagosan a kapcsolati erőszak bántalmazottaival foglalkozunk. Bármilyen bűncselekmény által válik valaki áldozattá, az hozzánk fordulhat. Sőt, az országban található bármely központhoz. Tehát ha más városban történik meg vele a baj, akkor az adott településen működő központba is bemehet azonnali segítségért az áldozat. Nem feltétel, hogy visszautazzon Miskolcra és itt kérjen támogatást. Ez adott szituációban nagyon fontos információ lehet például akkor, ha minden pénzét ellopják, és maga a hazajutás is problémát jelent a számára Segítjük az áldozatokat az érdekeik érvényesítésében is, például egy biztosítónál. De jogi segítséget, jogi képviseletet is tudunk számukra biztosítani. Arról is tájékoztatjuk, hogy a személyes ügyében milyen lépéseket kell, illetve lehet megtenni. Ezt szolgálják az együttműködési megállapodásaink is a társszervezetekkel. Például, ha a gyereknek azonnal tanszerre van szüksége, mert bűncselekmény következtében kiégett a ház, ahol lakott, akkor például a Zsófi Reményvár Egyesülethez tudunk fordulni, mint civil partnerünkhöz az iskolaszerek pótlásáért.

Mindemellett a jogszabályban biztosított lehetőségeket is megkaphatja az áldozat. Többek között egy egyszeri, azonnali pénzügyi segítséget, amivel a krízishelyzet orvosolható és a bűncselekménnyel kapcsolatos károk enyhítését szolgálja. Lakhatás, élelmezés, gyógyászati, egészségügyi kiadás, ruházat, utazás, kegyeleti kiadások tartoznak ide. Ez a pénzbeli támogatás a bűncselekményt követő 8 naptári napon belül adható meg, hiszen konkrétan a krízishelyzet elhárítására szolgál. Fontos tudni, hogy működik egy 24 órában elérhető Áldozatsegítő Vonal, a 06 80 225 225, ahol felkészült áldozatsegítő szakemberek fogadják a bajba jutottak hívását és nyújtanak azonnali segítséget.

A kapcsolati erőszak áldozatai érzelmi támogatást, pszichológusi megsegítést, jogi tanácsadást kaphatnak, adott esetben közreműködünk a menekítésükben az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segítségével.

Az összes esetszámból mennyi kötődik kapcsolati erőszak áldozataihoz?

Nálunk körülbelül az esetek 20%-a tartozik ebbe az áldozati státuszba. Ennek az is oka, hogy Miskolcon itt a Krízisambulancia, így sokan egyből oda fordulnak.  A mi központunkban jelentősebb számban a vagyon elleni bűncselekmények áldozatai jelennek meg. Feltűnően sok a bankkártyával, banki adatokkal való visszaélés. Napi 30 ügyünk is előfordul ebből a típusból. Olyan városokban viszont, ahol nincs olyan civil szervezet, mint Miskolcon a Krízisambulancia, ott elsősorban az Áldozatsegítő Központhoz kerülnek a kapcsolati erőszak áldozatai is. Ezekben a városokban a szociális ellátó rendszernek nagyon nagy segítséget jelent a munkánk.

Mennyire tudják az együttműködő szervezetek erősíteni egymás munkáját?

A szakmai támogató közeg minden szakembernek fontos. Emellett az a támogatás, ami az önkormányzat által kezdeményezett formában, szervezeti szintű együttműködést tesz lehetővé, az sokkal többet jelent. Ez nem csak jóleső érzés. Olyan együttműködési hálót tudtunk ennek köszönhetően létrehozni, amiben a bajba jutottat tulajdonképpen kézről-kézre, szervezetről-szervezetre adjuk. Hatékonyabb, gyorsabb, gördülékenyebb, „rendszer szintű” támogatási folyamatot tudunk ezáltal megvalósítani. Mindig annak megfelelően, hogy az adott periódusban ki tudja biztosítani a megfelelő segítséget. Ez nekünk, a folyamatban részt vevő segítőknek is azt jelenti, hogy biztonságot nyújtó, eredmény orientált támogatást tudunk adni a közös munkának köszönhetően.

Szerző: Csaba Beatrix

Fotók: Csaba Beatrix, Áldozatsegítő Központ

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek