Videóra vették a perei porördögöt

Mongóliai porördög - Fotó: Wikipedia

Megosztás

A porördög egy látványos meteorológiai jelenség, vasárnap délután az abaúji Pere mellett figyelték meg.

Ezek a meteorológiai jelenségek főként tavasszal és nyáron fordulnak elő hazánkban száraz időszakokban. Az elmúlt napokban az északkeleti területeken alig esett eső, így a talaj nagyon száraz maradt. Pedig ezeken a területeken is nagy szükség lenne az esőre, hogy a természet kiszámíthatóbb legyen, nem véletlenül tartja a népi mondás, hogy májusi eső aranyat ér.

Az ilyen száraz, napos időjárás kedvez a porördögök kialakulásának. Vasárnap délután egy ilyen jelenség alakult ki Pere község közelében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – számolt be róla az Időkép meteorológiai portál.

A porördögök – más nevükön boszorkánytölcsérek – leggyakrabban akkor alakulnak ki, amikor a nap süt és a levegő száraz és meleg. Az erőteljes napsugárzás hatására alacsonyabb légnyomású terület alakul ki a felmelegedő felszínen, ami örvénylő mozgást eredményez, és így megszületik a porördög.

Általában ezek a jelenségek nem jelentenek veszélyt, de ha nagyobbá válnak, képesek néhány könnyebb tárgyat felkapni és arrébb repíteni.

Míg a tornádók az égből ereszkednek le, addig a porördögök a felszínről indulnak. Méreteik változatosak lehetnek: átmérőjük pár centitől akár 20-30 méterig is terjedhet, magasságuk pedig 5-10, de akár 100 méterig is felérhet. Általában csak rövid ideig láthatóak, és általában csak néhány 10, esetleg 100 métert tesznek meg.

Egy arra járó videón is rögzítette a jelenséget.

Címlapi fotó: mongóliai porördög – Forrás: Wikipedia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek