Ruszkik, gyertek haza!

Funktasztikus

Megosztás

Új és provokatív számmal jelentkezett május 1-jén Funktasztikus, a rendszerkritikus mezőkövesdi rapper.

Csató Adorján, művésznevén Funktasztikus (vagy ahogy még ismerik Funk, Funkta, régebben Funk N’ Stein, illetve Interfunk), a hazai hiphop szcéna leghitelesebb és legtársadalomkritikusabb figurája. A műfajt 15 éves kora óta művelő mezőkövesdi “géppuskaszájú” hiphoper nemcsak politikus témáival, de egyéni, gyors tempójú rappelésével is messze kitűnik a hazai mezőnyből.

2022-ben így nyilatkozott lapunknak:

Az én műfajom a társadalomkritikus, enyhén provokáló stílus. Olyan kérdéseket feszegetek, amivel nem nagyon foglalkoznak a popon, de még az underground zenén belül sem.

Hogy nemcsak a levegőbe beszél, az kiderül vadonatúj számából, mely a Ruszkik, gyertek haza! címet kapta, melyben görbe tükröt mutat az oroszbarát hivatalos hazai külpolitikának:

Ruszkik, haza! Ruszkik, haza!
Ruszkik, gyertek haza!
Gyertek haza! Ide egyenesen,
ha már negyven évig voltatok itt, ideiglenesen.
Remegő kezekkel, idegesen gyúrom a kovászt,
cirill betűkkel, írom a fohászt,
belefoglaltam a nevét, pár imámba:
nekem példaképem Kirill pátriárka.

Brezsnyev és Kádár elvtársi csókja – archív fotó

Ma már talán hihetetlen, de a ’90-es években Mr. Bustával alkotott rapduót, a Kamikazét, kazettájuk borítóján a 100% társadalomkritika felirat szerepelt. De míg Bustából hiteltelen, a Mammonnak áldozó előadó lett az idők során, Funkta megmaradt annak az egyszerű, őszinte csóró vidéki rappernek, aki mindig is volt, és aminél nem akart többnek látszódni.

Magyarországon az elmúlt 10-12-15 évben olyan társadalmi változások következtek be, amikről szerintem bűn nem beszélnie egy rappernek. Az, amit ma Magyarországon rapszcénának nevezünk, valójában ugyanolyan kirakat, mint nagyjából az ellenzék a politikában: van, de minek?

– nyilatkozta nekünk másfél éve, kritizálva a magyar hiphop világ apolitikusságát.

Funktasztikus – Fotó: Pálinkás János

Legújabb, Ruszkik, gyertek haza! című dalában ugyanarról beszél, csak frappáns és erős rímekbe és beatekbe foglalva, amit a Borsod24-nek is mondott, igaz, a hivatalos tavaris-külpoltikánk, valamint az orosz mintát egyre jobban másoló belpolitikánk azóta még inkább a putyini útra tévedt.

Az a nagy magyar-orosz barátság sem tetszik nekem, amit az elmúlt tíz évben kialakított a Fidesz. Az a nemzet, amelyik ’56-ban fellépett az idegen elnyomás ellen és a szabadságot választotta, mára egy csicska néppé vált.

Ruszkik, gyertek haza!

Provided to YouTube by WM Music Distribution Ltd Ruszkik, gyertek haza! · Funktasztikus Ruszkik, gyertek haza! ℗ 2024 Funkton Independent Records Released on: 2024-05-01 Composer: Csató Adorján Lyricist: Csató Adorján Auto-generated by YouTube.

Hallgassa meg Funktasztikus új dalát!

A NER-kritikus rapper saját családi példát is fel tud mutatni arra, hogyan tesz valakit tönkre a rendszer. Nővére Szentistvánon indult el 2014-ben független polgármester-jelöltként, és kétharmados többséggel megelőzte a Fidesz jelöltjét . Azonban az önkormányzat egy része ellene fordult, köztük a helyi hatalmi elit is, amit a környék teljhatalmú urának, Tállai Andrásnak a támogatása is erősített. Pusztai-Csató Adrienn polgármesteri időszakában a település körül számos nehézség merült fel: pályázatokat buktak el, a település nem jutott uniós támogatásokhoz, és ellehetetlenült számos hivatalos és informális rendezvényen való részvételük is. Emellett a képviselő-testület is feloszlatta önmagát, hogy új választásokat lehessen kiírni. A polgármesternő ellen lejárató kampányokat indítottak, és számos bűnügyi, valamint fegyelmi eljárás indult ellenük. Bár később a bíróság kimondta, hogy jogsértő volt a fegyelmi eljárás, és milliós kártérítést ítéltek meg a volt polgármesternek, addigra már elveszítette pozícióját, és el kellett hagynia a települést.

Ez a történet is segít megérteni Funk eltökélt lázadásának hátterét és motivációit, aki nemrég Ózdon lépett fel a tavaszi fesztivál keretében, 04. 20-án pedig a miskolci Szinva-teraszon, az MKKP rendezvényén.

Funktasztikus: B-A-Z (Video)

Iratkozzatok fel az új Youtube csatornámra. Kövessetek a Facebookon és az Instagramon is. https://www.facebook.com/funkfundamental https://www.instagram.com/funktasztikus A dal elérhető a nagyobb digitális platformokon. Kérlek, támogass egy letöltéssel.

Címlapi fotó: Funktasztikus Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek