Miskolc az ingatlanárakban is leszakadt a többi magyar nagyvárostól

Megosztás

A miskolci ingatlanárak leszakadni látszanak a többi megyeszékhelyen tapasztaltaktól. Míg Debrecenben 678 ezer forintot, addig Miskolcon csupán 360 ezer forintot ér átlagosan egy lakás négyzetmétere.

A lakásárak változása jelentős különbségeket mutat a különböző vidéki nagyvárosokban. Az Ingatlannet kimutatásaira hivatkozó AzÜzlet.hu gazdasági magazin szerint míg több vidéki nagyvárosban stagnáltak vagy csökkentek az árak, addig Debrecenben tovább nőttek, ezzel visszaelőzve a korábbi éllovas Győrt, elérve a korábbi legmagasabb vidéki városi árszintet. Az ingatlanpiaci adatok elemzői szerint ebben a folyamatban az áremelkedés hatása érezhető.

A magyarországi lakáspiac 2022-ben kezdődő visszaesése leginkább a megyeszékhelyeket érintette. A KSH friss adatai szerint a kisebb településeken és Budapesten is csökkent az értékesítés, de a megyeszékhelyeken a visszaesés különösen markáns volt.

Az áremelkedés mérséklődött, és 2023-ban már jóval infláció alatti volt. Debrecenben azonban folyamatosan nőttek az árak, és 2023 első negyedévében már Győrt is felülmúlták. A különbség Debrecen és a többi város között különösen érzékelhető volt.

Miskolchoz képest azonban egészen brutális eltéréseket mutat a hajdúsági megyeszékhely, majdnem kétszer akkora az ingatlanok négyzetméterára.

A KSH megállapítása szerint Miskolc lakásainak árai egyre inkább eltérnek a többi nagyvárosétól, és az ingatlanpiaci lemaradásuk az elmúlt két évben fokozódott a KSH adatai szerint. A borsodi nagyvárosban a lakások átlagos négyzetméterára tavaly az utolsó negyedévben 360 ezer forint volt, ami jelentős különbség a debreceni és a pécsi átlaghoz képest, hiszen a debreceni ár több mint 300 ezer forinttal, a pécsi pedig 146 ezer forinttal magasabb. Ezzel párhuzamosan a debreceni és pécsi lakásárak az elmúlt két évben 35 százalékkal emelkedtek, míg Miskolcon ez az emelkedés csak 22 százalék volt.

Az Ingatlannet által közzétett miskolci hirdetések irányáraiból látható, hogy a rezsiszabályok változása jelentős hatást gyakorolt az árakra. 2022 július-augusztusában, amikor bejelentették és hatályba léptették a módosításokat, a lakásárak csökkentek. Ezt követően a rezsi-védett téglalakások ára gyorsabban emelkedett, míg a paneleké lassabban, az energiapazarlóbb családi házak ára viszont csökkent.

2024 elején a miskolci hirdetések átlagos négyzetméterára 9 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Míg a családi házak ára alig változott, a téglalakások árában csökkenés volt tapasztalható, míg a panelekében kis megtorpanás után ismét emelkedés következett be.

A január és március közötti időszakban már pár százalékos áremelkedés figyelhető meg az összevont árindexben.

Ugyanakkor a helyi vásárlóerő tekintetében ezek az árak még mindig magasnak számítanak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek