Varga Andrea: A kapcsolati erőszak áldozatainak eredményes segítése a cél

Megosztás

A kapcsolati erőszakra különbözően reagálnak az emberek. Vannak, akik azt mondják, hogy magánügy és vannak, akik azt mondják, hogy társadalmi probléma, ami mellett nem lehet elmenni. Miskolcon számos olyan szervezet van, amely feladatának tekinti, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak segítő kezet nyújtson. A munkájuk hatékonyságát új szintre emelheti az az együttműködési rendszer, amely Varga Andrea alpolgármester kezdeményezésével jött létre. Ennek eredményeképpen a szakemberek hatékonyabban tudják a kapcsolati erőszak áldozatát segíteni azon az úton, amelyen végig haladva képessé válhat arra, hogy biztonságos környezetben új életet kezdjen.

2023. november 14-én sajtótalálkozón adott tájékoztatást Varga Andrea alpolgármester, Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora, Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisközpontjának szakmai vezetője és Trézsi Renáta, a Polgármesteri Hivatal társadalmi felzárkózási referense az együttműködés céljáról, az előkészítő munka eredményeiről.

Varga Andrea alpolgármesterrel beszélgettünk arról, hogy az önkormányzat miért tartja fontosnak, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésére kiemelt figyelmet fordítson.

Az alpolgármester asszony érdeklődésünkre elmondta, hogy a pandémia idején fogalmazódott meg a gondolat, hogy a kapcsolati erőszak témájával foglalkozni kell. “Abban az időszakban, amikor az összezártság következtében érzékelhetően több lett az ilyen típusú bántalmazás. Fontosnak éreztük, hogy közös gondolkodás kezdeményezésével még hatékonyabbá váljon az a munka, amely valós segítséget jelent az áldozat számára. A mai napot több hónapig tartó szakmai munkafolyamat előzte meg. Nagyon örülök, hogy a szervezetek és a közvetlen munkatársaim is elkötelezett lelkesedéssel dolgoztak azért, hogy ez az együttműködés létrejöjjön és olyan mintául szolgálhasson, amit reményeink szerint érdemes lesz más városokban is követni. Ebben az elgondolásban teljes támogatást kaptam Veres Pál polgármester úrtól és Dr. Ignácz Dávidtól, a Polgármesteri Hivatal jegyzőjétől. Elmondhatom, hogy ez a kérdés nem csak nekem szívügyem. Lakósságközpontú, a másik emberre odafigyelő szolgáltatást szeretnénk biztosítani.”

Varga Andrea hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak nincs kötelezően ellátandó feladata a kapcsolati erőszak áldozatait illetően, mégis alapvetőnek tartják, hogy a városban élők problémáival foglalkozzanak.

“Így igaz ez a kapcsolati erőszak kérdésében is. Az állami feladatot ellátó Áldozatsegítő Központ, a város Önkormányzata és az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciája partnerként dolgozik együtt. Ez jól példázza azt, hogy a különböző szintű szervezetek és intézmények együttműködése megvalósítható a közös cél érdekében. Természetesen nem csak mi kellünk az eredményekhez. A szociális intézményrendszer, a rendőrség, a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a kapcsolati erőszak áldozatainak biztonságát jelentő menedékházakat üzemeltetők, a segélyszervezetek munkatársai, a legkülönbözőbb területek szakemberei mind-mind kellenek ahhoz, hogy a megoldást és az ehhez szükséges segítséget megtalálja az érintett.”

Varga azt is elmondta, hogy az esetek feltárása és a megelőzés rendkívül fontos. Az óvodai és iskolai szociális munkások működése ebben elengedhetetlen, az információáramlás segítése javíthatja az eredményességet.

Arra a kérdésünkre, hogy a kezdeményezés megyei szinten úttörő munkának számít-e a kapcsolati erőszakot érintő területen, a politikus úgy felelt, hogy megnézték az érintett szervezetek protokollját és azt látták, hogy mindenki a saját szabályozása szerint működik, azonban nem kapcsolódik rendszerszinten a többiekkel.

“A működés intézményenként megvan, de a hatékony együtt gondolkodás éppen a protokollok különbözősége okán csak akkor valósulhat meg, ha a szervezetek munkatársai között a személyes kapcsolatrendszert ki tudjuk alakítani. A szakemberek a kompetenciájuknak megfelelő segítséget tudják nyújtani az érintetteknek, majd össze tudják kötni egy másfajta, de ugyanúgy szükséges szaksegítséget biztosító támogatóval. Így valóban el lehet vezetni a megoldáshoz az érintettet. Ennek a közös folyamattervnek a kidolgozása, az egymásra épülő protokoll létrehozása az a feladat, amit felvállaltunk. Ezt azért láttuk fontosnak, mert ezen a területen nincs még meg az a jogszabályi háttér, ami a különböző szintű szervezetek együttműködését biztosítani tudja. Ennek megteremtése a jövő feladata. Világossá vált, hogy az előkészítő munkában még több információra van szükség. Ez is arra mozdított el bennünket, hogy ne azzal kezdjünk, hogy a közgyűlés elé viszünk egy stratégiai tervezetet. Annyira sokrétű a feladat, hogy a működés kidolgozása kell legyen az első lépés, és csak akkor terjesszük a közgyűlés elé, amikor már fel tudtuk állítani a gyakorlatban is működőképes partneri hálót. Legalább ilyen fontos lépés a társadalom figyelmének ráirányítása a kapcsolati erőszak nagyon is valós problémájára. Azzal együtt, hogy megmutatjuk azokat a szervezeteket, amelyekhez segítségért lehet fordulni. Cél, hogy a legszélesebb körben tudjuk az információt eljuttatni a lakossághoz. Az érintettekhez éppen úgy, mint azokhoz, akik észre tudják venni a környezetükben bajba jutott embert.”

Szerző és fotó: Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek