Emlékművet kapott a bükki füvesember

Megosztás

Bükkszentkereszten, a Gyuri bácsi gyógynövénykert bejáratánál állítottak kopjafát a bükki füvesember emlékére. A kert hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Gyuri bácsi, a sokak által szeretett gyógynövény-szakértő 94 éves korában, 2022 decemberében hunyt el. Küldetését, a gyógynövények iránti elkötelezettséget lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa folytatja, nemrég jelentetett meg életrajzi könyvet édesapjáról. Így írt róla a megemlékező lány:

“Örömmel végezte ezt a munkát, látta lelki szemeivel, hogy megnőnek a fácskák, a bokrok. Kilencvenéves volt ekkor. Soha nem hagyott fel a tervekkel, a növényekkel végzett munka számára mindig élvezet volt, sohasem teher. Bámultam – a világgal együtt – az energiáját, a lelkesedését, az örömét. Nem hallottam siránkozni az évei száma miatt, kiváló egészségnek örvendett éltesebb korában is. Soha nem nézett hátra, mindig csak előre, a jövőt tervezgette, tudta, sok dolga van még a világon.”

Gyuri bácsi emlékét azon több ezer ember őrzi, akik gyógynövényeivel és tanácsaival segítették betegségük leküzdését, és akik mindig szeretettel várták bükkszentkereszti kertjében.

A kert május 4-én ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, akik felfedezhetik a népi medicina jellegzetes gyógynövényeit.

A kert egészen november 30-ig látogatható lesz, mintegy élő képeskönyvként szolgálva, ahol több mint 150 gyógynövényfaj több ezer példánya tekinthető meg a természetes környezetében. Az egy nappal korábbi kopjafa avatásával Gyuri bácsi emléke előtt tisztelegtek, az emlékmű most a Gyuri bácsi gyógynövénykert bejáratánál található.

Fotó: Györgytea – Szabó Gyuri bácsi öröksége Facebook-oldal

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek