Így épül újjá a Harsányi felüljáró

Megosztás

Már a helyükre is emelték a felüljáró hídgerendáit, összesen tizenötöt. Látványos képek az újjáépítésről.

Mérföldkőhöz érkezett a 3-as főút harsányi felüljárójának újjáépítése beemelték ugyanis a létesítmény tizenöt tartógerendáját a hídnyílásba. A munkálatok a kedd reggel kezdődtek és a kora délutánig tartott: előbb a darut volt szükséges felállítani és letalpalni, ezután pedig óránként nagyjából négy gerenda került a helyére – mondta el a minap.hu érdeklődésére Polgár Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője. A művelet egy részét élőben is közvetítették a Facebook oldalukon.

– Ezeket az előregyártott, feszített vasbeton elemeket egyébként T-gerendáknak nevezzük, mivel alakjuk leginkább erre a betűre hasonlít. Az ide gyártott elemek súlya egyenként több mint tizenkilenc tonna, hosszúságuk majd’ huszonöt méter és kilencven centi magasak – részletezte a szakember.  

Rövidesen megkezdődik az útpálya építése. „Először az együttdolgozó vasbeton monolit pályalemez előkészítése kezdődik meg, melyben a vasbeton szerelést követik a zsaluzás és a betonozás. Az utókezelés és a szigetelés után kiépítik kollégáim az aszfalt pályaszerkezetet, a korlátokat és az egyéb forgalomtechnikai elemeket is” – árulta el az osztályvezető, aki leszögezte, a munkák jelenleg is az előre meghatározott menetrend szerint zajlanak, így augusztus végére készülhetnek el vele, ezt követően vehetik újból birtokba a felüljárót az autósok. 

A harsányi felüljáró még 2022. márciusában sérült meg súlyosan, amikor egy munkagépet szállító tréler nekiütközött a megengedett magasságot jóval meghaladó szállítmányával.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek