Ebben a sorrendben lesz a miskolci polgármesterjelöltek neve a szavazólapon

Megosztás

A Helyi Választási Bizottság Miskolcon is kisorsolta, hogy a június 9-i önkormányzati választáson milyen sorrendben követik egymást a polgármester- és képviselőjelöltek a szavazólapokon.

A kedden kora este tartott Helyi Választási Bizottsági (HVB) ülésen három napirendi pontot tárgyaltak a tagok:  

  • Meghozták a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos aktuális döntéseket
  • Nyilvántartásba vették az időközben beérkezett kompenzációs listákat
  • Kisorsolták a kompenzációs listák sorrendjét

Az április 20-án indult kéthetes ajánlásgyűjtés során a polgármesterjelölteknek ötszáz, míg az önkormányzati képviselőknek változó mennyiségben, nagyjából hatvan és hetven közötti számban kell érvényes ajánlást bemutatniuk, írja a Minap.

Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állít. A kompenzáció során azokat a töredékszavazatokat kell számításba venni jelölő szervezetenként, melyeket az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak.

A polgármesterjelölti íveket leadták, egy jelöltnek azonban nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 500 ajánlást. A Munkáspárt így nem tud jelöltet állítani, de a 18 képviselőjelöltjük sem gyűjtötte össze az induláshoz szükséges, körzetenként meghatározott számú szavazatokat. Mellettük a Mi Hazánk Mozgalom 4 jelöltjét és a Nép Pártján 1 jelöltjét utasította vissza a HVB az elégtelen mennyiségű érvényes ajánlás okán. 

Az íveket leadó roma nemzetiség képviselői jelöltek közül egy jelöltet vettek nyilvántartásba.

Korábban már két kompenzációs listát nyilvántartásba vett a bizottság, hétfőn pedig még két listát fogadtak el: a Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum, a Mi Hazánk és a Nép Pártján kompenzációs listája is nyilvántartásba került.

Az ülés végén kisorsolták a kompenzációs listák sorrendjét, ami a következőképpen alakult:

1. Pont Mi Egyesület, FIDESZ, KDNP
2. DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK
3. Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum
4. Mi Hazánk
5. Nép Pártján

 A polgármesterjelöltek listája a következőképp fog kinézni a változás tükrében:

Fotó: Minap/Osztie Tibor

Kapcsolódó cikkek