A forrói cigánysorról származó menyasszony és vőlegény csodálatos története

Megosztás

Az élet elszakította egymás közeléből a fiút és a lányt, ám végül a véletlennek hála később mégis találkoztak, a fiúból férj, a lányból pedig feleség lett, három gyermeket pedig nagy szeretetben felneveltek. Mindhármukból lett valaki, miközben Lakatos Erzsébet és Gulyás Gyula véget nem érő boldogságban élnek azóta is.

Lakatos Erzsébet, Anci és Gulyás Gyula regénybe illő történetét véletlenek igazgatták. Anci cigány muzsikus családból származott, apja ácsként a Kádár-kor nyújtotta biztonságban nevelte négy gyermekét a forrói cigánysoron. Gyula is innen származott, de erről kamaszkoráig mit sem sejtett. Szőke volt és kék szemű, háromévesen az éj leple alatt vitték el állami gondozásba. Teljesen elfelejtette szülőfaluját, de a forróiak emlékeztek rá. Amikor egy intézetis gyerekeknek rendezett sportkupán miután megnyerte a gerelyhajítást, odaszaladt hozzá egy kávébarna színű, éjfekete hajú idősebb lány. „Gyula, te a testvérem vagy! Ne feledd, hogy Forrón, a Béke utca 14. szám alatt laktunk.” Így értesült Gyula tízévesen egykori otthona pontos címéről. Akkor ismerte meg származását és látta először az akkor tízéves Ancit, amikor a jó tanulmányi eredményéért járó ösztöndíjáért hazalátogatott.

A sorsdöntő találkozásra hét évvel később került sor Miskolcon. A találkozást kísérgetés, a Miskolci Galériába szervezett első randevú, majd fél évig tartó szerelmes és kétségekkel teli levélváltás követte. „Az intézetis létben az a nehéz, hogy elfelejt az ember szeretni, elfelejt megbízni másokban” – mondta egyik eltávozásán Gyula Ancinak, aki azonban nem mondott le a fiúról.

1977 augusztusában Gyula leszerelt, megkérte Anci kezét, és októberben el is vette. Anci megteremtette azt a biztonságos családi fészket, amiről a fiú mindig is álmodott. Három lányt neveltek fel tisztességben, szeretetben, a legkisebbik sikeres üzletasszony, a középső főiskolai adjunktus, a legidősebb pedig pedagógus lett. (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Simonovics Ildikó divattörténész, a kiállítás kurátora

Anci and Gyula, 1977

Levélrészlet, 1977, Gulyás Gyula és Gulyás Gyuláné, Lakatos Erzsébet tulajdona

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek