Galamb Alex egyetemre felvételizik: Cigány értelmiségivé akarok válni

Megosztás

A borsodi pék országos hírnévre tett szert és most újabb nagy álmát szeretné megvalósítani. Eddig úgy tűnik, jó úton jár, az alkalmasságin megfelelt és az eddigi pontszámai alapján nagy a valószínűsége, hogy bekerült az egyetemre.

Galamb Alexről először a pandémia idején olvashattunk. A pékként dolgozó, Hernádnémetiben élő fiatalember maga köré gyűjtötte a falu szegény gyermekeit, hogy megtanítsa őket a szakmája szépségeire. Erről a Borsod24 is többször beszámolt.

A patronáltjait a saját házában, aztán a mellette kialakított tanműhelyben fogadta, és természetesen azt is megengedte nekik, hogy a szakkörön készített pizzát vagy kakaós csigát hazavigyék a családjuknak. Akadtak családok, melyek az adott napokon csak ennek köszönhetően ehettek. A fiú nem érte be ennyivel: úgy döntött, hogy felvételizik a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanítóképző szakára. Nos, úgy tűnik, a sok egyéb álma mellett ez is megvalósul – írja a Bors.

Alexnek héten teljesített alkalmassági vizsgán el kellett énekelnie 10 népdalt, aztán arra kérték, hogy szolmizáljon. A következő állomáson egy két és féloldalas mesét olvasott fel, aztán motivációs előadást tartott, mielőtt a testnevelésből is bizonyított fekvőtámaszok. bukfencek és futás segítségével. Mivel a tavaly született kisfiával ő ment gyedre, jár neki a plusz 40 pont, amivel együtt nagy valószínűséggel felvételt nyer az egyetemre.
– Mindenképpen a levelező tagozatra kell járnom állami támogatással, hiszen a tanulás miatt nem adhatom fel a munkahelyemet. El kell tartanom a családomat, a feleségem mellett pedig a közös kisfiunk mellett a párom előző kapcsolatából származó kislányát is sajátomként nevelem. Mindehhez hozzátartozik, hogy a szerelmemmel az újabb közös babánkat várjuk, mégpedig augusztusra – mesélte a Borsnak a boldog családapa.
A kérdés adja magát: miért tartotta fontosnak Alex, hogy értelmiségi cigánnyá váljon. 

Szeretnék példát mutatni a nehéz sorban nevelkedő gyerekeknek. Az én életem is bizonyítja, hogy az, hogy valaki szegény családba születik, nem jelenti azt, hogy nincs értelme küzdenie a kitörésért.

 Két évvel ezelőtt megfogadtam, hogy a szakmunkás-bizonyítvány mellé érettségit is szerzek. Istennek hála sikerült. Májusban szerzem meg a sütőipari technikus-szakképesítésemet, és ha minden jól megy, szeptembertől egyetemista leszek. Bőven vannak céljaim – mosolygott Alex.
– Csak akkor tudom a gyerekeket hitelesen tanulásra ösztönözni, ha én magam is tanulok. Most persze a Sütni Jó Alapítvány által segített gyerekekre gondolok, de később szívesen katedrára állnék. 

Meggyőződésem, hogy ha én mondom a nehéz sorsú cigány gyerekeknek, hogy fürödjenek meg, vagy ne beszéljenek csúnyán, elfogadják, viszont ha – egyébként teljes joggal – ugyanezeket egy magyar pedagógus adja elő nekik, nem veszik komolyan. Kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekekkel szeretnék foglalkozni, nem vágyom elitiskolába – szögezte le Galamb Alex.

További részletek a cikkben olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek