Ezért nem kap felkérést Lehoczki László és csapata a borsodi rendőrségtől

Megosztás

A BAZ megyei rendőrség és a Spider Mentőcsoport viszonya már két éve rendezetlen. Jelen cikkünkben mindkét szereplőt megszólítottuk, beszámolunk Lehoczki Lászlóék legfrissebb nyílt leveléről és igyekszünk utánajárni annak, milyen események vezettek idáig és mi várható a jövőben.

Eltűnt egy 65 éves hölgy. Miskolc, Vargahegy. A híresztelésekkel ellentétben, a Spider Mentőcsoport NEM kapott felkérést a keresésére sem a rendőrségtől, sem a hozzátartozóktól. Így, sajnos nem tudunk részt venni a keresésben.” – írta közösségi oldalán pár nappal ezelőtt Lehoczki László és aki nem követi a mentőcsapat körüli eseményeket, minden bizonnyal rengeteg kérdést megfogalmazott. Ezekre igyekszünk most választ adni.

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport 1996 júniusában alakult meg Lehoczki László vezetésével. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját -külön erre a célra kiképzett- kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. Bátran mondhatjuk, hogy 19 országban végzett munkájuk és az azóta elhunyt Mancs világhírűvé tette őket. Mégis akkor mi az oka annak, hogy a megyei rendőség nem veszi igénybe a páratlan szaktudásukat?

A borsodi rendőrség 2022-ben a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel írt alá együttműködési szerződést. Ám időközben -ahogyan arról mi is beszámoltunk– az eltűnt személyek keresésére specializálódott mentőcsoport alapítója és vezetője, Lehoczki László, illetve több kollégája nem értett egyet a támogatói egyesület új vezetésének döntéseivel, ezért kilépett onnan.

Azóta a rendőrségtől hivatalosan nem kapnak riasztást, így Hope sem vesz részt a közös munkában.

A napokban a Lehoczki-féle csapat nyílt levelet intézett a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy a méltatlanul mellőzött Spider Mentőcsoport -akik nem dolgoznak együtt a borsodi rendőrséggel – egyáltalán nem azonos a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel.

A rendőrség hivatalos viszontválaszában arról tájékoztatta a mentőcsoportot, hogy ők a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel kötöttek hatályos együttműködési megállapodást és ez alapján járnak el.

Idén februárban Gülsen Karanis török nagykövet asszonytól vehetett át elismerést Lehoczki László és Binda Nikoletta

A Spider Mentőcsoport és a megyei rendőrség között először 1995-ben, majd 1999-ben ben jött létre megállapodás az együttműködésről, majd a támogató egyesülettel 2022-ben kötött együttműködési megállapodást. A police.hu híre alapján Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke támogatta a szerződéskötést, melyet „Dr. Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, a főkapitányság vezetője, és Orbán Gergő a mentőcsoport alelnöke” írtak alá.

Azóta a Spidert a megyei rendőrség mégsem riasztja, amikor szükség volna a segítségükre. Márpedig az 1992-ben Lehoczki László alapította Spider Mentőcsoport sikeres szakmai tevékenységét világszerte elismerik.

A Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesületet eredetileg azért hozták létre, hogy a Miskolc Város Önkormányzata által alapított közalapítvánnyal közösen támogassák a mentőcsoport életmentő tevékenységét és hogy a pálya üzemeltetéséhez karbantartásához és a szakmai munka gyakorlásához támogatást adjanak. Lehoczki nevelt lánya és szakmai utódja, Binda Nikoletta öt éven át, 2022 júliusig elnökként vezette a támogató egyesületet.

Szabó Kevin, Spider Mentőcsoport szak-koordinátora megkeresésünkre elmondta, hogy ők miként látják a helyzetet.

“2022 nyarán, az új elnökséggel egy puccs kezdett körvonalazódni. A beérkező riasztásokat fogadó személyeket – akiket Lehoczki-Spider László megjelölt a szerződéstervezetben – a néhai Orbán Gergő egyesületi alelnök megváltoztatta és olyan személyek nevei kerültek a rendőrséghez illetve a risztasi listába, akikkel Lehoczki nem értett egyet.”

A szóvivő azt is elmondta, hogy értesüléseik szerint egyenes megtiltották, hogy Lehoczki Lászlót és a Spidert bárki is értesítse mentésekhez. A kiképzőpályát lezárták, a zárakat lecserélték, elzárták Lehoczkitól a mentéshez és a kiképzéshez nélkülözhetetlen eszközöket, a terület alkalmatlanná vált a kiképzésre, a mentési gyakorlatok végzésére, ezért Lehoczkiék kiléptek a támogatói egyesületből és megtiltották a mentőcsoport eredményeinek adománygyűjtésre való felhasználását.

A mentőcsoport ezért úgy véli, a kilépésük után a rendőrség és a támogatói egyesület szerződése teljesen hatálytalan, mivel nem a vállalt feladatokat látja el. Szerintük az aláírt megállapodás „a speciális kutatási és mentési feladatok minél gyorsabb és a szakszerűbb végrehajtása érdekében a Spider Mentőcsoport, valamint a megyei rendőr-főkapitányság erői és eszközei összehangolt működésének biztosításáról szólt. Szerintük a megállapodás csak addig volt helytálló, ameddig a Spider – aki a mentéseket tényelegesen végzi – az egyesület tagja, partnere. Ez azonban megszűnt, mondta megkeresésünkre a Spider Mnetőcsoport koordinátora.

A legendás Mancs és utódja, Hope

Természetesen megkérdeztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy ők miként látják a kialakult helyzetet.

Részükről a támogató egyesülettel kötött szerződés érvényes és pusztán azért nem hívják a mentőcsoportot, mivel kiléptek a velük szerződő szervezetből.

Azonban informátoraink szerint a rendőrséghez is eljutott az a lakossági igény, miszerint a miskolciak szívesen látnák a város emblematikus alakját a mentéseknél; így hajlandók lennének külön szerződni a Spider Mentőcsoporttal.

Szabó Kevin szerint ők szívesen kötnének új szerződést a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, de a mai napig nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

“Létrejöhetne a rendőrség és a Spider Mentőcsoport között egy új együttműködési megállapodás, abban a formában, hogy a Spider Mentőcsoport tulajdonképpen maga Lehoczki László és emberei!”

A Spider Mentőcsoport munkatársa azt is hangsúlyozta, hogy elvárják, hogy a rendőrség felbontsa a szerintük jogsértő együttműködési megállapodást a támogatói egyesülettel mert meglátásuk szerint az a megállapodás semmis.

Szabó Kevin azt is hozzátette, hogy a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület az elnyert 15 millió forintos pályázati támogatást helytelenül, azaz nem a szakmai munka végzésének a gyakorlása érdekében költötték el, a pályát használhatatlanná tették, a kutyás feladatokhoz elengedhetetlen eszközöket tönkretették.

“A 15 millió felhasználása köszönőviszonyban sincs azzal, amire azt kérték illetve adták, de ennek kivizsgálása a nyomozóhatóság feladata.” – mondta Szabó Kevin, akinek bejelentésére a Bethlen Alapkezelő már vizsgálódik és a büntetőfeljelentés sem várat sokat magára.

Szerző: Safranka János

Fotók: Lehoczki László Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek