A borsodi facebookozók körében is egyre terjed a My Puzzles nevű őrület, pedig veszélyesen adathalász

Megosztás

A mesterséges intelligencia segítségét igénybe véve vicces fotót készít a profilképünkből ez az egyre terjedő játékos alkalmazás, csak éppen senki nem nézte meg rendesen, mikbe egyezett bele és kiknek a kezébe adta személyes adatait. Messzire érdemes elkerülni a My Puzzlest.

Az elmúlt néhány napban a borsodi felhasználók között is gyorsan terjed a Facebookon egy My Puzzles nevű játék, mely a mesterséges intelligencia segítségével készít egy vicces változatot a használója profilképéből.

Az elsőre ártatlannak tűnő eszköz érzékeny adatokhoz fér hozzá, melyekkel egy komoly adatbázist építhet ki – hívja fel a figyelmet egy bejegyzésében Kubatovics Áron, a livepod.tv alapító-tulajdonosa.

Több intő jelre is felhívja a figyelmet, melyekből sejthető lehet, hogy nem biztos, hogy a jószándék vezérli a fejlesztőket: az adatvédelmi leírásuk egy sablonszöveg, a weboldalukon semmi nem derül ki a fejlesztő cégről, és annak tevékenységéről sem. Sőt, az egész weboldal egy ingyenes megoldáson alapszik, amiben gyakorlatilag semmit nem módosítottak.

A cégnek – Novalab Games – látszólag nincsenek korábbi játékai, nem szól róluk hír, a honlapjuk domainjét pedig idén, november 21-én jegyezték be egy kínai szolgáltatónál. Kubatovics a játék lehetséges céljairól azt írja, az ezzel megszerzett adatok – profilképek, nevek, nyelvi beállítások – segítségével több tíz- vagy százmillió ilyen információhoz juthatnak hozzá, egy úgynevezett bot pedig ezekkel meg tudja keresni a valódi profilt.

Ezután mindent le tud menteni, ami nyilvánosan hozzáférhető, és valódinak tűnő, ám hamis profilokat hozhatnak létre – a megszerzett adatokból, bárkiről, aki készített a My Puzzles-zel egy vicces fotót. Ezekkel aztán hamis Facebook-hirdetésekben is szerepelhet az arcunk, melyben „elégedettek” vagyunk a termékkel, miközben semmi közünk hozzá. Fontos tanulság, hogy legyünk körültekintőek, és ne kattintsunk rá mindenre, ami szembejön a Facebookon (vagy más platformon) – ékes példája ennek a halálos balesetekről „beszámoló” vírus is, amely már egy bő hónapja kezdte a facebookos pályafutását, mégis mai napig újra és újra felbukkan.

Végül egy keserédesen vicces hozzászólás a poszt alatt. “Ja, és pont ezek az emberek tették ki két hete, hogy a Facebook nem használhatja a képeiket.” Emlékszünk még? Az is most volt. Innentől mindenki maga dönti el, hogy ügyet sem vetve a figyelmeztetésre használja az alkalmazást, vagy igyekszik távol tartani magát tőle. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek