Péntektől már közlekedhetünk a 26-ost tehermentesítő elkerülő úton

Megosztás

Bár eredetileg 2×2 sávosként indult volna az építkezés, ebből idővel 2×1 sávosra fogyott a kivitelezés, de legalább készen van. Nagy segítség lesz ez a közlekedők számára Sajószentpéteren és környékén.

Biztonságosabb közlekedés, Miskolc, a főváros, valamint az M30-M3 gyorsforgalmi utak gyorsabb elérése: ez a jelentősége az ünnepélyes keretek között átadott 260. sz. Sajószentpéter és Berente közötti elkerülő út megépítésének – közölte szerkesztőségünkkel az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A 260. sz. út Sajószentpéter és Berente közötti elkerülő út új nyomvonalon épült, 2×1 sávos kialakítással, 10,6 kilométer hosszúságban. Az elkerülő út és a 27. sz. főút csatlakozásánál, valamint a 2606. jelű Kazincbarcika-Múcsony összekötő út csatlakozásában – 2 db új körforgalmi csomópont valósult meg, valamint 8 db új híd is épült. Mivel az elkerülő út a Sajó völgyében vezet, amely egykor a Sajó vízjárta árterülete volt, ezért a beruházáson belül vízrendezésre – vagyis mederkorrekcióra, meder- és partbiztosításra – is sor került. A Sajó folyó mentén árvízvédelmi funkciókat ellátó töltések korrekciója is megtörtént, hogy a Sajó árvize esetén a lakóingatlanok védelme biztosított legyen.

A közlemény értelmében az elkerülő út megépítésére azért volt szükség, mert a 26. sz. főút mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban fontos szerepet tölt be: amellett, hogy kapcsolatot létesít Miskolc-Bánréve között, a magyar-szlovák határátkelő irányába, Miskolcot összeköti Kazincbarcika városával is. 

A 26. sz. főút mellett az utóbbi években az M30 Miskolcig tartó szakasza is további jelentős forgalmat bonyolít l Szlovákia felé – szintén Bánrévén keresztül, illetve a már megépült Miskolc északi elkerülő I. és II. üteme az M30 autópályáról Bánréve felé irányuló forgalmat Miskolc belvárosától távol, a 306-os főúton vezeti, direkt kapcsolatot biztosítva az M30 autópálya és a 26. sz. főút között. Az így megnövekedett teher- és személyforgalom, valamint a gyorsabb és kényelmesebb közlekedés biztosítása teszi indokolttá a kapacitásbővítést, a 2×1 sávos új elkerülő út megépítését. A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. és SOLTÚT Kft. végezte nettó csaknem harminc milliárd forint értékben.

(via Minap.hu, colas.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek