Miskolc nem lesz a roncsautók városa, ezt tegyük, ha lepusztult, elhagyott járművet látunk

Megosztás

Ha a lakókörnyezetünkben egy általában üzemképtelen, egyre inkább lepusztuló autóhoz nagyon huzamos ideig nem nyúlnak, azt szabad szemmel is könnyű megállapítani. Megvan az áthidaló megoldás, hogy megyeszékhelyünk ne váljon roncsautó-temetővé.

Mit tehetünk a városképet csúfító, elhagyott és egyre rosszabb állapotba kerülő, látszólag gazdátlan roncsautókkal, amelyek nem csupán az értékes parkolóhelyeket foglalják el, de szennyezők és veszélyesek is? Tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni. Sokan úgy gondolják, hogy olcsóbb így megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, mint elvinni egy bontóba, mert előbb-utóbb vagy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet úgyis elszállítja majd – írja a Minap.

Az üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli gépjármű elhelyezésére közterület-használati engedélyt kell beszerezni, amelyet a tulajdonos vagy az üzembentartó egy alkalommal 30 napra kérhet. A KRESZ kimondja, hogy a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton szabálytalanul tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja. A gondot ez a szó jelenti, hogy „eltávolíthatja”. Vagyis az állami hatóság nem köteles rá. De bejelentésre általában eljárnak az ügyben.

A MIÖR feladatkörében eljárva ellenőrzi a közterületen tárolt üzemképtelen, hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjárműveket, és azokat a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglaltak alapján a tulajdonos/üzembentartó költségére elszállíthatja. Jelentsük tehát be az ilyen elhagyott járműveket, és nem lesz Miskolc a roncsautók városa.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek