Mégsem indul újra Veres Pál a polgármesteri székért?

Megosztás

Az elmúlt napokban az internet kétes hitelességű fórumaiban rendre előkerült a hír, hogy Veres Pál visszavonul a városvezetéstől és az ellenzéki közösség új polgármesterjelöltet keres. Igaz a hír? Ha igaz, ki lehet az utód? Ha nem igaz, mi várható? A Borsod24 utánajárt, és egészen váratlan információkat talált.

Február-márciusban a politika iránt érdeklődő internetes közösségekben többször előkerült a pletyka, hogy talán mégsem Veres Pál lesz az ellenzéki pártok közös jelöltje a 2024-es választásokon. Az indokok között a DK képviselőinek „zsarolásától” a támogató pártok alkuképtelenségéig sok minden előkerült, azonban a városháza semmilyen jelét nem adta annak, hogy Veres Pál ne gondolná komolyan az indulását, sőt. A regnáló polgármester minden megszólalásában hosszú távú tervekről beszélt, legyen szó a zöld tömegközlekedésről, a város kulturális rendezvényeiről, vagy gazdaságfejlesztésről.

A városvezető környezetére rálátó forrásaink azonban nem tagadják egyértelműen, hogy Veres Pálban felmerült a visszavonulás gondolata. A meglepő indok azonban nem a politikai patthelyzet, hanem családi vonatkozás. A városvezető az utóbbi időben egyre több időt igyekszik a családjával, főként tavaly született kisunokájával tölteni és egyre többször beszél arról szűk körben, mit csinál majd a polgármestersége után.

Helyzetjelentés: hogy áll az ellenzék Miskolcon?

Mint ismert, a miskolci DK és az LMP még tavaly ősszel önálló polgármesterjelöltet jelentett be, Hegedűs Andreát, akinek jelölti aktivitása kezdeti lelkesedés után az elmúlt hónapokban szinte teljesen megszűnt. A visszafogottság érthetetlen, hiszen fideszes kihívója, Tóth-Szántai József éppen az elmúlt pár hónapban lépett páros lábbal a gázra és az internet minden hirdetési felületéről az ő arcképe köszön vissza. Joggal következtethetünk tehát arra, hogy Hegedűs Andreát tudatosan jegeli a DK és a visszalépése már csak idő kérdése. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint ez egy logikus lépés lenne, hiszen az elmúlt hónapokban egyértelműen kiderült, Veres a 2024-es miskolci önkormányzati választások tuti befutója.

Veres Pál újraindulása egyelőre kétséges

Szinte bizonyos, hogy Veres a nyerőember

Minden általunk megismert kutatás bőven 50% feletti eredményt prognosztizál Veresnek, sőt a helyi a Fidesz mozgásából is arra lehet következtetni, a kormánypárt arra jutott, hogy nem lehet legyőzni Verest. Ugyanis, ha a nagyobb kormánypárt bízna a választási győzelemben, nem egy teljesen ismeretlen, pehelysúlyú jelöltet küldtek volna harcba – fogalmazott egyik forrásunk -, akinek sikerült a lehetetlen, azaz a „médiában eltöltött három évtized után is ismeretlen tudott maradni.”

Ráadásul Tóth-Szántai hivatalosan nem is a kormánypártok jelöltje, hanem egy „civil”, így a „brandek” sem szenvednek majd kárt, ha Veres köröket ver rájuk 24-ben.

Ha mégsem Veres, akkor viszont ki?

Noha nem jelenthető ki, hogy Veres Pál nem indul újra a polgármesteri székért, utánanéztünk, ki, vagy kik lehetnek az ellenzék lehetséges polgármesterjelöltjei, ha a regnáló polgármester mégis a visszavonulás mellett dönt.

Információink szerint a DK miskolci szervezete a pártonkívüli dr. Barkai Lászlót, a volt kórházvezetőt dobta be, mint lehetséges jelöltet, akit azonban korábbi zavaros rektori pályázati plágiumügye és vegyes megítélése miatt a szövetséges pártok nem fogadtak kitörő örömmel.

dr. Barkai László is ott van a lehetséges polgármesterjelöltek között

Megkérdezett forrásaink szerint Barkai mellett szól, hogy egy kampányban jól szembeállítható az MTA doktori címmel is rendelkező tekintély a rádiós műsorvezetővel, ellene azonban az, hogy a közéletben teljesen ismeretlen figura, a rendelkezésére álló alig több, mint másfél hónap pedig nagyon kevés egy új arc bevezetésére és a kampányra.

Érdemes ismét Tóth-Szántaira gondolni, aki „két hónapja úgy szórja a pénzt hirdetésre, mintha nem lenne holnap” – fogalmazott egyik forrásunk.

Ráadásul az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy információink szerint dr. Barkai mondott már nemet, igent és talánt is a felkérésre, így indulása nem vehető biztosra, győzelmi esélyei pedig mérsékeltek.

A másik jelölt dr. Simon Gábor, a városháza környékén mozgó talán egyetlen profi politikus. A volt önkormányzati- és országgyűlési képviselő, jelenleg a városvezetés mögött álló frakció vezetője, ügyvéd. Lassan három évtizede dolgozik közgyűlésben, többször nyert önkormányzati és országgyűlési körzetet is, rutinja megkérdőjelezhetetlen.

A rutinos dr. Simon Gábor

Forrásaink szerint Simon előnye az önkormányzati, igazgatási, vállalatgazdálkodási tapasztalat (jelenleg a Miskolc Holding felügyelőbizottságának elnöke), hátránya azonban, hogy „pártos” jelölt, az MSZP miskolci elnöke, ami megnehezíti a többi párt számára, hogy elfogadják.

A városvezető frakció ügyeiben jártas forrásaink egyértelműen azt is állítják azonban, hogy „összerakható” egy szövetség a frakcióvezető mögé, még a DK is el tudja fogadni, azonban ennek az ára a DK-s képviselőjelöltek száma lehet: állítólag a 18 jelölti helyből 7 körzetet követel magának Gyurcsány Ferenc pártja, emellett azért is küzd, hogy az LMP újabb két körzetben mérettethesse meg magát.

De akkor ki indul a végén és nem túl késő-e most változtatni?

Erre a kérdésre nincsen egyértelmű válasz. Forrásaink szerint mindenki számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha Veres vállalna még egy ciklust, mert ő nagy valószínűséggel behúzza a választást és azzal együtt a képviselőjelöltek többségét is. Azonban, ha mégsem indul, akkor – a megkérdezettek szerint – olyan jelöltet érdemes indítani, aki a helyi közéletben ismert és jártas, ráadásul, tudja, hogyan kell kampányolni, ha pedig megválasztják, tudja, mi fán terem egy önkormányzat és egy polgármesteri hivatal.

Megkérdezett forrásaink ugyanis egyöntetűen óva intenek egy újabb kívülről hozott polgármesterjelölttől és polgármestertől, mert ugyan a politikán kívüliség Veres esetében láthatóan működött, de ugyanez ma sokkal több eséllyel vezethet kudarchoz, mint sikerhez.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek