Egy Miskolc melletti kutya új élete bombakereső ebként

Malinois kutya - Fotó: Jozef Fehér (Pexels)

Megosztás

Egészen érdekesen alakulhat egy kutya sorsa, A Miskolc mellett kidobott Rókica például új esélyt kapott az élettől, és ezt alaposan meg is hálálta.

A cikkíró saját példát is tudna mondani: az ő kutyáját 2006 szilveszterén találták meg anyjával és két testvérével párhetesen kidobva egy kukoricaföldön. Véletlenül találták meg, megmentették kedves emberek. Az egyik kiskutya a zalai faluban lelt gazdára, a két másik Budapestre került egy állatmenhelyre. Az egyik 4 nap múlva gazdis lett, ám Agi napra pontosan 4 évet élt ott, míg haza nem vittük. Decemberben volt 17 éves, most már meglehetősen öreg, de szerető közegben és boldogan él.

A cikk szerzője 2023 őszén a 2006 decemberében született kutyájával
A cikk szerzője 2023 őszén a 2006 decemberében született kutyájával, Agival

Rókica nem mindennapi történetét a Blikk írta meg . Az ő élete is hasonlóan indult, testvéreivel Miskolc mellett találták meg állatvédők kidobva a rettenetes hidegben. Valószínűleg sajnos szaporítók dobták ki, de sajnos ennél brutálisabban is szokás megszabadulni az állatoktól. A Német juhászkutya Fajtamentés Alapítvány elnöke, Kovács Violetta elmondta, hogy nem volt könnyű befogni a kicsiket, egyedül Rókicával nem volt gond, mert őt egyszerűen sikerült a kennelbe csalogatni egy elhajított labdával.

Rókica már korán megmutatta kivételes képességeit, készségességét a játékra és az együttműködésre. Ez pedig felkeltette a figyelmet iránta, és később elindította útját bombakeresőként. Az alapítvány egyik mesterkiképzője, Vörös Lajos kezdett el foglalkozni vele szisztematikusan, Rókica különleges tehetségét fejlesztve. Az olyan képességek, mint a fém tárgyak érzékelése és a mozgékonyság, olyan tulajdonságok, amelyek ideálissá teszik a bombakeresésre.

Rókica tehetsége és képességei miatt az izraeli hadsereg érdeklődött iránta, és hamarosan foglalkoztatni is kezdték a Borsodból elszármazott négylábút.

Izraelben a bombakereső kutyák tevékenysége és kiléte szigorúan titkos, így nem tudható pontosan, mióta és hogyan szolgál Rókica – akinek a neve is valószínűleg megváltozott –, de biztosan olyan helyen van, ahol értékelik és hasznosítják a tehetségét és képességeit. A kutyakiképző, Vörös Lajos, hangsúlyozza, hogy az ilyen kutyáknak a hadseregben jó dolguk van, és szeretik azt csinálni, amiben tehetségesek. (A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is keresi a különleges képességű ebeket, róluk – illetve Trafiról és Akkordról – egy korábbi cikkünkben írtunk.)

Az izraeli katonai kutyás egység a világ egyik legprofibbja. A kutyák kiképzése hosszú időt vesz igénybe, több hónaptól akár egy évig is tarthat. Feladatukat játékként élik meg, az oktatás mindig jutalommal, például a kedvenc labdával jár. A Malinois fajtájú kutyák alkotják az egységet, köztük Rókica is, aki hasonlóan kiválóan teljesít. A kiképzőtelepen más állatokkal együtt tartják őket, ezáltal elkerülik a közömbösség kialakulását.

A katonaság különleges tisztelettel viseltetik a kutyák iránt, még az elhunyt kutyáknak is külön temetőt biztosítanak a szolgálati idő után.

Címlapi képünk illusztráció. Forrása: Pexels

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek