Eladták a miskolci húszemeletest

Megosztás

Az épülő Avalon-ház kapcsán figyeltünk fel arra az Avalon Center Kft. ügyvezetőjének annak a mondatára, hogy bár szerették volna megvásárolni Miskolc húszemeletes épületét, de lecsúsztak róla, mert egy budapesti vállalkozó megelőzte őket. Érdeklődtünk a Miskolc Holdingnál a nyertesről, az árról, valamint a hasznosításról, de szűkszavú választ kaptunk.

“Parázs licitet követően sikerült értékesíteni a 20 emeletest. Az értékesítési eljárás az adásvételi szerződés megkötésével folytatódik.”

Ennyi a válasz arról az üzletről, mely már régóta húzódott Miskolcon, a városi ingatlankezelő cég ugyanis már régóta akart valamit kezdeni az üresen álló ingatlannal. Eleinte tervben volt a Szentpéteri kapu 70. alatti húszemeletes toronyház felújítása és átépítése. A tervezett fejlesztésre pályázati pénzeket szerettek volna szerezni, hiszen a 117 lakásos toronyház felújítási költségei jelentős összeget igényeltek volna.

Amikor még lakók éltek benne, 70 méteres magasságával a város messze legmagasabb lakóháza volt, méretre azonos a Kakas-templommal, csak az Avasi kilátó előzte meg két méterrel. Az 1968-as átadást követően tanárok, rendőrök, tanácstagok kaptak kiutalást. A rendszerváltást követően a lakók egy része megvásárolta a lakását az önkormányzattól, sok pedig önkormányzati bérlakás lett. Az évek során az épület jelentősen leromlott, rosszhírűvé vált, egy időben az öngyilkosok kedvelt célpontjának tartották. Az előző évtizedben kezdte el a magántulajdonban lévő lakások megvásárlását az önkormányzat, a bérlőknek pedig cserelakást ajánlottak fel. 2020-ra sikerült is kiüríteni az épületet, melynek őrzési és fenntartási költségei is a várost terhelték.

A húszemeletes 1968-ban, építésekor - Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr
A húszemeletes 1968-ban, építésekor – Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

A korábbi polgármester, Kriza Ákos vezetése alatt az önkormányzat el is készített egy tervet a hasznosításra, ami alapján munkásszállóvá alakították volna át az 1968-ban épült monstrumot. A projekt nettó kétmilliárd forintnál is többe került volna az akkori árakon, de erre nem volt a városnak fedezete. Ezért az új városvezetés inkább az eladás mellett döntött.

Az épület értékesítésével többször is próbálkoztak, de minden alkalommal sikertelenül. Első körben 622 millió forintot kértek volna érte, majd a kikiáltási árat is többször csökkentették, előbb bruttó 560 millió forintra, és az új értékbecslés alapján már csak 505 millió forint a kikiáltási ár. Ezek az árcsökkentések azt mutatják, hogy az ingatlanpiaci körülmények nem kedvezőek, és nehézségekbe ütköztek az értékesítés során.

Korábban már tervezték az épület átalakítását, hogy modern apartmanházként szolgáljon, különös tekintettel a városban tevékenykedő cégek vezető beosztású dolgozóinak igényeire. Ezek a tervek összhangban voltak a város fejlesztési programjával, de a szükséges pénzügyi források hiánya miatt ezek a tervek nem valósulhattak meg.

Végül, egy hosszú várakozás után, és több sikertelen próbálkozás után, egy parázs licitet – melynek egyik, végül nem a befutó szereplője volt az Avalon – követően végre találtak vevőt az épületre. Az értékesítési eljárás most az adásvételi szerződés megkötésével folytatódik.

Ez azt jelentheti, hogy hamarosan elkezdődhetnek a szellemházban és környékén a kézzelfogható munkálatok, ami reményt adhat a helyi közösség számára, hogy végre megvalósulhatnak a tervezett fejlesztések és javulhat a város arculata és infrastruktúrája.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek