Mennyibe kerül idén egy ballagás Borsodban?

Egy szál virág az elvárás? Forrás: Borsod24.

Megosztás

Az idei május is elhozta a végzős középiskolásoknak életük megismételhetetlen, különleges eseményét. A közelgő ünnep azonban nem kizárólag a végzős osztályokat és osztályfőnököket teszi próbára, hanem a ballagó diákok családját, rokonait is. Kíváncsiak voltunk a borsodi trendekre. Mennyit költünk virágra és a ballagási bulira?

A középiskolai ballagás a borsodi szülők számára idén is sok teendőt és költséget hoz magával. A korábbi évek szokásai lassan megváltoztak, amit felgyorsított a Covid időszaka és az utóbbi évek gazdasági visszaesése. A családok számára fontos esemény így akár extra terhet is akaszthat a nyakukba.

Egyre nehezebb a virágboltosok élete. A ballagási szokások ugyan városról városra eltérőek, de általánosságban megváltoztak a trendek. A nagy csokrokból egyre kevesebb fogy, az egy szál virágot inkább viszik.

A nagyobb csokrokat inkább ballagás után viszik ajándékba, a nagyszülők, szülők és a közeli rokonok. A miskolci lányoknak szívesen ajándékoznak laza, kerek csokrot a kedvenc, főleg rózsaszín és pink virágokból a rózsától a mini gerberáig, nyári virágokig.

Ballagás még 2018-ban (forrás: Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium)

A fiúknak szolidabb, hosszúkás, nyújtott, két-három szálas flamingó, strelitzia, fehér kála csokrokat adnak. Fogarasi Katalin, a Gardénia Virágüzlet tulajdonosa azt tapasztalja, a saját gyereküknek, keresztgyereküknek akár tíz-húszezer forintos csokrokat is vesznek, míg a kisebb csokrok hat-hétezer forintért kelnek el.

A csokor a megajándékozott egyéniségétől függően lehet egzotikus, romantikus stílusú. A fiúknak visszafogottabb, zöld, fehér, lila, kék szín dukál, a lányoknál a rózsaszín a nagy kedvenc. Az örök sláger rózsa mellett divatos a begónia és a boglárka virága. A ballagási virágcsokrokat náluk is kevesebben keresik.

Idén nem ballagnak azok a diákok, akik technikusi (ötödéves) képzésen folytatják, ami szinte megfelezte a ballagók számát. Ha a pénztelenséget is hozzávesszük a kereslet visszaesése drasztikus, százhúsz-százötven helyett negyvenet rendelnek, de általában is lényegesen kevesebbet költenek virágra. A virágüzletekben nem árulhatnak bármilyen terméket, például élelmiszert és virágot egy légtérben, miközben a multik ezt is megengedhetik maguknak.

Egy magát megnevezni nem kívánó miskolci üzlet tulajdonosa megerősítette kolléganője információit. A diákok számának csökkenése nagyban visszafogja a rendeléseket. Sokan visznek csupán egy szál virágot, három-ötezer forintért. Egy tisztességes csokor ára tizenkét-tizenötezerbe kerül. A lányoknál divatosak a púder színű, kör alakú csokrok, amiből egyet javasolnak az egész családnak.

A szakközépiskolákban a technikusi ballagások idei elmaradása náluk is érzékelhető. Szerencsére jövőre visszaáll a régi rend. A tulajdonos kiemeli, hogy ami nem kel el az a virágboltosoknál marad. Sokat kockáztatnak a választék fenntartásával, ezért az olcsó, kevésbé minőségi virágot áruló bevásárló központok előnyben vannak. A virágkötőknek ez a szakmájuk, szeretik a virágot és a vevőt, nem ebből akarnak meggazdagodni, de jelenleg a reménytelenség a jellemző. Örülne neki, ha többen vásárolnák a hazai termelőktől származó virágot a virágüzletekben.

A ballagót otthon ünneplő és otthon főző családtagok sem ússzák meg olcsón a menüt. Megkérdezett szakértőnk szerint, egy tízfős ebéddel számolva, menütől és az alapanyagok minőségétől függően harminc- és ötvenezer forintba kerül.

A virág és az étel a ballagások legalapvetőbb kellékei. Nem beszéltünk a ruhákról és a ballagási ajándékokról. Ha csak az éppen divatos digitális kütyükkel, mobilokkal esetleg egy utazással, hosszú hétvégével szeretnénk az ünnepeltet megörvendeztetni, már akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Fotó: Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium,

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek