Idén 50 éves az Edda, Fonogram-életműdíjat kaptak

Zselencz László, Pataky Attila, Slamovits István az Edda Művek tagjai 1983-ban. Fotó: Fortepan / kanyó Béla

Megosztás

Bár a Fonogram-díjakat már korábban kiosztották, az életműdíjakkal kivártak, azok nyerteseit ma jelentették be. Idén három djíazott is volt: Müller Péter Sziámi énekes-szövegíró; Galler András Indián videóklip-rendező és az idén 50 éve Miskolcról indult Edda Művek.

1973-ban Griff néven született meg az Edda elődje, majd néhány hónappal később Edda névre változtattak (bár ötletként felmerült a Falatrax elnevezés is), ekkor csatlakozott Pataky is a csapathoz.

A banda legendás gitárosa, Slamovits Slamó István 1977-ben szállt be, és Patakyval a legjobb miskolci zenészekből újraformálták az együttest, aminek elkezdett felfelé ívelni a pályája, 1980-ban lemezt is kiadtak, ami platinalemez lett. Az országosan is egyre népszerűbb rockzenekar szerepelt Almási Tamás Ballagás című filmjében is.

EDDA Művek – Ahová eljutok ( Részlet,Ballagás c.. film1980) 🤘🤘

EDDA Művek – Ahová eljutok ( Részlet,Ballagás c.. film1980) 🤘🤘 Életem egyszerű, nem tudom hová jutok, Egy biztos úton még ma elindulok…

A klasszikus Edda 1983 végéig működött, egyre több belső ellentét miatt szétváltak a zenészek útjai. Miskolci búcsúkoncertjük 1983. december 17-én volt, amit lemezen is rögzítettek.

EDDA művek – Kölyköd voltam

EDDA művek – Kölyköd voltam Dalszöveg: Kölyköd voltam, véredből lettem. Kölyköd voltam, nem értettél engem. Emléked mégis fogva tart, el nem enged. Rossz hold kelt föl, mikor a kölyköd lettem. Rossz hold kelt föl. A régi dolgok sorra elvonultak, Percről-percre messzebb jutok. Terheim hegyekké nőttek, Áttörni rajtuk nem tudok.

A zenekar a következő évben újjáalakult, de már elhagyták a várost, és többé nem a borsodi megyeszékhelyen működtek. Ennek ellenére az Edda neve és Miskolc a mai napig összekapcsolódik.

Az egyik most zajló, a miskolciság lényegét firtató szavazáson külön válaszlehetőséget is kapott az 50. éves jubileumára életműdíjjal jutalmazott rockzenekar. Nemrég a Magyar Posta bélyeget is bocsátott ki a zenekar tiszteletére.

Címlapi fotó: Zselencz László, Pataky Attila, Slamovits István az Edda Művek tagjai 1983-ban. Forrás: Fortepan / Kanyó Béla

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek