Sötétkék Fidesz-logó és civilségi verseny Miskolcon – Szabó Ármin jegyzete

Megosztás

Miskolc különösen izgalmas terepnek ígérkezik az önkormányzati választás szempontjából – a helyzetet az elmúlt hónapok eseményei, és a polgármesterjelöltek közt kialakult erőviszonyok alapozzák meg.

Tavasz elején a közvélemény-kutatások Veres Pál polgármester hatalmas mértékű népszerűségét jelezték ellenfeleivel szemben, annak ellenére, hogy a városvezető és a DK a korábbi hónapokban látványos politikai csatákat folytattak a nyilvánosság előtt.

A nem várt fordulat 2024 április elején következett be, mikor kiderült, hogy Veres magánéleti okokból mégsem indul a választáson, ezzel párhuzamosan Hegedűs Andrea – a DK és az LMP jelöltje – is letett a polgármesteri pozíció megszerzéséről. Így különös verseny alakult ki a választási kampányban, melynek középpontjában meglepő módon nem a megszokott politikai üzenetek állnak, hanem egy polgári érték: a civilség.

Ha jobban szemügyre vesszük a nyolc aspiránst, akik jelezték szándékukat a polgármesteri cím megszerzéséért, láthatjuk, hogy legtöbbjük függetlenként hivatkozik magára. Ennek oka lehet, hogy 2019-ben Veres Pál is hasonló üzenettel tudott elsöprő választási győzelmet aratni a Fidesz jelöltjével szemben, így a formula sikeresnek ígérkezhet.

A végső győzelemre esélyes indulók egyike Tóth-Szántai József, cégvezető, újságíró, rádiós műsorvezető, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesületének polgármesterjelöltje. Amikor kihirdette indulási szándékát, sokakban merült fel a gyanú, hogy ő lesz a kormányoldal titkos aduásza a miskolci baloldallal szemben.

A korábban a politikai terepen ismeretlen aspiráns végül nem sokáig tartotta bizonytalanságban a nyilvánosságot: bejelentette, hogy „hosszas megfontolás és egyeztetés után” elnyerte és elfogadta a Fidesz-KDNP támogatását. Érdekes megfigyelni, hogy április végére szinte egész Miskolc megtelt az őt hirdető plakátokkal, de az is különleges, hogy ezeken a felületeken a pártlogók csak egészen kis méretben tűnnek fel, ráadásul a korábbi narancssárga helyett sötétkék színben.

A DK-MSZP-Párbeszéd-LMP szövetség dr. Barkai Lászlót, gyermekorvost, az MTA doktorát támogatja, míg a Jobbik és a Momentum Miskolc alpolgármesterét, Varga Andreát tartja a megfelelő jelöltnek. Párttámogatottságuk ellenére a függetlenség mindkettőjük kampányának részét képezi.

A Mi Hazánk jelöltje, Pakusza Zoltán nem hagy ennyi teret a fantáziának; pártja alelnökeként indul Miskolcon. 2014 óta az önkormányzati testület tagja, korábban a Jobbik színeiben jutott mandátumhoz. A Spider Mentőcsoport kapcsán ismert Lehoczki László a Jakab Péter neve által fémjelzett Nép Pártján támogatásával száll harcba a küzdelemben, Fülöp József Istvánnét pedig a Munkáspárt jelöli a polgármesteri pozícióra.

Rajtuk kívül két képviselő indul pártok támogatása nélkül: Fintor Zsolt, duguláselhárítási specialista és Dohány András, vállalkozó.

A mindannyiunk szeme előtt zajló nagy volumenű plakátkampány és a legalább tízmillió forintból finanszírozott internetes hirdetéssorozat Tóth-Szántai esélyeit nagyban növelhetik a győzelemre, így jelenleg ő lehet a polgármesteri pozíció első számú várományosa. Dr. Barkai László a mögötte álló pártok révén, Varga Andrea pedig alpolgármestersége okán szintén jelentős ismertséget tudhatnak maguknak, amennyiben viszont kampányuk intenzitását rövid időn belül nem növelik, könnyen alulmaradhatnak a kormánypárt támogatottjával szemben.

A nagy népszerűségnek örvendő Veres Pál polgármester még nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de ha erre sor kerül, az valószínűleg meg fogja határozni, hogy ki Tóth-Szántai legesélyesebb ellenfele.

Bár sokak szerint ez csak hiú ábránd, mindezek mellett az is elképzelhető, hogy a kormányellenzék egyik jelöltje visszalép majd a másik javára, és ezzel gáncsolja ki a Fidesz támogatottját a polgármesteri székhez vezető útján. A kérdés már csak az, hogy a pártpolitikai stratégiai lépések és a kampányokra elköltött milliók mennyire egyeztethetők össze a civil városvezetés makulátlan eszméjével.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek