Kazincbarcikán fogták el a 15 éves fiút, aki vérfürdőt tervezett egy magyarországi vallási központban

Megosztás

Elfogása előtt még kazincbarcikai barátnőjét is halálosan megfenyegette, a TEK elfogta és már a fővárosba is szállította a potenciális tinédzser terroristát.

A közösségi médiában megígérte, hogy élőben fogja közvetíteni a támadást, amit egy magyar mecset ellen tervezett.

A TEK-et április 29-én délelőtt értesítették arról, hogy egy videómegosztón valaki megosztott egy posztot egy mecsetben tervezett támadásról. A TikTokra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben az illető azt állította, hogy a támadást élőben fogja közvetíteni négyórányi autóbuszos utazása után.

A TEK pár óra alatt azonosította a felhasználót. A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és aki cselekményét élőben közvetítette.

A TEK, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói ezután Kazincbarcikára indultak, a fiú ugyanis ide tartott egy menetrend szerinti autóbusszal. Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a helyi rendőrségen előállították zaklatás miatt.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.  

Az elfogásról szóló hírben a rendőrség az alábbi felhívást is közzétette:

Ezúton hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a különböző közösségi oldalakat használva legyenek figyelemmel arra, hogy könnyelmű kijelentéseiknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket, hogy egy esetleges tragédiát megelőzzenek. A világ bűnügyi tapasztalatai alapján a magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek. Nem engedhető meg, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.  

Kérjük, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegélyszolgálattal! Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, kérjük, jelezze a hatóságok felé!

TikTok-on fenyegetőzött, terrorcselekmény miatt kell felelnie

Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek