Hetvenöt százalékos készültségben a van Diósgyőri vár

Megosztás

Ahogyan arról már a korábbiakban hírt adtunk, kisebb kényszerszünet után idén folytatódott a Diósgyőri vár rekonstrukciója, miután a polgármester az elmúlt év végén felszólította a kivitelezt, hogy azonnali hatállyal folytassák a munkálatokat. Megkérdeztük a Városházát, hogy állnak most a munkálatok.

A Diósgyőri vár évek óta nem látogatható és a miskolciak aggódva figyelik, hogy mi lesz az egykor csodaszép építmény sorsa. Mindenféle hírek keringenek a városban a tornyokról és a félbemaradt építkezésről, ezért megkérdeztük az önkormányzatot, hogy most éppen milyen fázisban van a kivitelezés.

Mint az a válaszból kiderült, a kivitelezés folyamatban van, jelenleg körülbelül 75%-os a készültség. A csonka tornyon kívül mind a három bástyát meg kell erősíteni. A felállványozás megtörtént, az injektálás folyamatban van.

De hogyan jutottunk el idáig, mi történt az elmúlt két évben?

Hosszas tárgyalások előzték meg azt a 2021-ben aláírt kivitelezői szerződést, amelynek értelmében elkezdődhetett a Diósgyőri vár felújítása. Azonban még azon az őszön kiderült, hogy a vártornyok statikai megerősítésre szorulnak, hiszen nem elég masszívak egy plusz 14 méteres ráépítéshez.

Ennek az előre nem látott problémának az orvoslásához szükséges lett volna plusz kétmilliárd forint kormányzati tőkére.Az önkormányzat akkor év végén felvette a kapcsolatot Kiss János miniszterelnöki biztossal. A többlettámogatást viszont a kormány nem támogatta. A város e-mailben kapott tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól, hogy nem fogadják el a várról szóló igazságügyi szakértői véleményt.

Ezután az önkormányzattól azt kérték, hogy egy újabb, független igazságügyi szakértői véleményt szerezzenek be. Ez megtörtént és az irat szintén alátámasztotta, hogy ezek az összegek a piaci árnak megfelelőek, szükségesek a feladat elvégzéséhez, illetve a további ráépítéshez az, hogy ilyen módon megerősítsék a tornyokat. Végül a Városháza megkapta a választ Lázár János építési és közlekedési minisztertől, melyben az állt, hogy elfogadta a szakértői véleményt.

A pénz azonban azóta sem érkezett meg, a kivitelező pedig elhagyta a munkaterületet. A városvezetés annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, ne értéktelenedjen el, a vár fejlesztésére rendelkezésre álló forrásból átcsoportosította az összeget

Minden miskolcit sokkolt az emblematikus épület egyre kilátástalanabb helyzete, ezért tavaly novemberben  az üggyel kapcsolatban közmeghallgatást tartottak a miskolci városházán. Akkor Rostás László, Miskolc korábbi főépítésze a kritikákra reagálva hangsúlyozta: a tervezéskor érvényben lévő minden szabályt betartottak, a műemlékvédelemre vonatkozókat is. Szakszerűen jártak el a tervezés során, az időközben napvilágra került hibák akkor nem voltak ismertek.

A friss hírek ismeretében minden okunk megvan a bizakodásra. Reméljük, hogy Miskolc hamarosan visszakapja a legendás épületet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek