Elképesztő, mi történt tíz év alatt a Diósgyőri várral

Megosztás

Az előző városvezetés nagyon sajátjaként próbálta kezelni a felújítást, de aztán valahogy kilenc év alatt sem sikerült szinte elkezdeni sem a munkálatok érdemi részét. Azóta bár miniszteri biztost is kapott Miskolc a projektre, azt a kormány láthatóan úgy gáncsolja, ahogy csak tudja – huzamos ideig teljesen semmibe vették a miskolciakat és még most is csak ígéretek vannak.

De akkor mégis mi lesz a Diósgyőri várral, ami a felújítás kellős közepén megakadt, nem látogatható, nem fogadhatja a turistákat az épület. Kiss János miniszteri biztos közben országgyűlési képviselőként messzire eltűnt a projekt környékéről is. Hogy állunk most? Ezt a kálváriát részletezte a Minap.hu.

2013-ban két szinten építették vissza a lovagtermet és a kápolnát, de megépült a királyné lakosztálya, valamint a kiállítási terem is. Az újjáépítés első ütemét alapvetően szakmai és politikai egyetértés övezte. Hogy a 2010 és 2019 közt regnáló fideszes városvezetés mennyire sajátjaként kezelte a várprojektet, jól jelzi, hogy a város akkori főépítészét, Rostás Lászlót tették meg főtervezőnek is. Mindettől nem függetlenül a második ütemet ismertető látványtervekkel szemben 2017-ben már egyre több régész és muzeológus fejtette ki ellenérveit: hamisnak találták a szerintük önkényesen megálmodott elemeket.

A munkálatok érdemi megkezdésével a kormánypárti városvezetés addig késlekedett, mígnem 2019 őszén az önkormányzat irányítását Veres Pál és az őt támogató pártok átvették. Örökségük nem csupán a rekonstrukció 13,5 milliárd forintos második üteme volt, hanem az említett csúszás is, mely utóbbira való hivatkozással a kormány visszavonta a felújítást finanszírozó 1,5 milliárd forintos támogatási szerződését. A 2021 februárjában elindított munkálatok azonban az igazán mély ütést ősszel kapták, amikor is kiderült: a vártornyok olyan statikai megerősítésre szorulnak, melyek híján a kivitelező nem vállalja a további építkezést.

A javítás akkoriban becsült értéke mintegy kétmilliárdos pluszkiadást jelentett volna a városnak, amit a koronavírus-járvány és az annak örve alatt meghozott kormányzati elvonások nyomán megkurtított önkormányzati költségvetésből komoly döntéshozói kihívás lett volna fedezni. (A város jelenlegi mozgásterét szemléltetendő tegyük hozzá: még bőven az orosz-ukrán háború és az energiaválság előtt járunk.) Miskolc önkormányzata még decemberben a kormányhoz fordult az ügyben, mindenekelőtt az akkor még a diósgyőri vár fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztoshoz. Az önkormányzat levelére azonban nem érkezett válasz az azóta országgyűlési képviselővé választott Kiss Jánostól. Veres Pál ezt követően Gulyás Gergely miniszternél és Gyopáros Alpár kormánybiztosnál is kopogtatott – mérsékelt sikerrel.

A 2022 tavaszán, a választásokat követően az Építési és Beruházási Minisztérium azt hangsúlyozta, hogy megoldást kell találni a helyzetre, éppen ezért szeptemberben a kabinet elé terjesztik a többletforrás kérdését. Mindennek dacára novemberben a Pénzügyminisztérium érdemi indoklás nélkül csak annyit közölt a Városházával: nem biztosítják a beruházásban újonnan fellépett költségnövekedés finanszírozását. A kivitelező a statikai problémák fellépése óta eltelt közel másfél esztendő során mindeközben végzett azokkal a feladatokkal, melyek nem érintették a tornyokat, majd idén február végén bejelentette: felfüggesztik a további munkavégzést.

Hatalmas kálvária közepén jártunk és járunk, az ez idáig legfrissebb fejlemény az ügyben, amikor Veres Pál július 31-én Facebook-oldalán ígéretesnek és biztatónak nevezte Lázár János miniszter akkori tájékoztatását. Mint azt Miskolc polgármestere írta:

„Örülök, hogy végre elismerték, hogy a miskolciak igénye jogos, hogy a vár nem maradhat úgy, ahogy most van, hogy Diósgyőr többet és jobbat érdemel. Ezért dolgozunk, videós ígéretek és garanciavállalások helyett, sokszor láthatatlanul, a háttérben, nem hivalkodva, de kitartóan, elkötelezetten és eltántoríthatatlanul.”

A Minap feltette érdeklődő kérdéseit Kiss Jánosnak is, ám a fideszes képviselő egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre. Igaz, korábban azt nyilatkozta, hogy fizessék inkább a miskolciak a vár rekonstrukciójához hiányzó kétmilliárdot.

Egy korábbi beszámoló:

Diósgyőri vár – áll a munka

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek