Melyek Budapest legnépszerűbb múzeumai, amiket érdemes felkeresni?

Megosztás

A fővárosi időtöltés remek módja lehet a múzeumlátogatás, amennyiben kulturális, művészeti és történelmi ismeretszerzésre vágysz. Kellemes élményeket szerezhetsz akár baráti társasággal, családtagokkal, vagy egy osztálykirándulás alkalmával, ha az érdeklődéseteknek megfelelő helyszíneket keresitek fel. 

A múzeumok Budapesten sok esetben olyan épületekben találhatóak, amelyek önmagukban is megérnek egy látogatást, mert annyira lenyűgözőek. A belvárosban és a kijjebb eső kerületekben is találhattok érdekes tárlatokat, kulturális feltöltődésre mindenhol akad lehetőség. 

Hazánk legfőbb kincsei

Nemcsak Budapest, hanem az ország egyik leghíresebb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum, amely a magyar történelem tárgyi emlékeit mutatja be. Az alapítója gróf Széchényi Ferenc volt, az épületet Pollack Mihály építész tervezte. Az építési munkálatok 1837-től 1847-ig folytak, a főlépcsőház falait és mennyezetét Lotz Károly és Than Mór allegorikus freskói díszítik 1875 óta. 

A homlokzat timpanonját egy müncheni szobrász dolgozta ki, de a szobordíszeket már az olasz Rafael Monti faragta ki. Az épület maga is figyelemre méltó, de legalább ugyanennyire érdekfeszítők a benne található kiállítások is. 

Többek között itt láthatók a következő állandó kiállítások: a koronázási palást, a Seuso-kincs, a Kelet és nyugat határán régészeti kiállítás, Magyarország története I-II., a Lapidárium, a Széchényi-terem, a látványraktár és a középkori kőtár. Időszaki kiállításokat is megtekinthetünk, amelyek mindig változnak. 

Látványosságnak is jelentős

A Szépművészeti Múzeumot 1906-ban nyitották meg, itt az egyetemes és a magyar művészet anyagát láthatjuk az ókortól egészen a 18. század végéig. Az épület a Hősök terén áll, amely önmagában is egy impozáns helyszíne Budapestnek. 

Ha innen érkezünk, egy széles, lépcsős talapzaton álló, korinthoszi oszlopos antik templom homlokzata tárul elénk. A román, a reneszánsz és a barokk csarnokok elképesztően szépek, amelyek különleges értéket képviselnek. 

További múzeumok

A Terror Háza Múzeum 2002-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ahol a magyar történelem fájó emlékeit tekinthetjük meg. Gyakorlatilag a politikai áldozatok múzeumaként, illetve emlékhelyeként funkcionál, hogy a múlt tanulságaként ne feledjük el a rémtetteket. 

A magyar képzőművészet kialakulását és fejlődését dokumentálja a Magyar Nemzeti Galéria. Az államalapítástól napjainkig terjed a gyűjtemény, amely a Budai Várban tekinthető meg. A galéria kupolájából elképesztően szép panoráma nyílik a városra. 

A Magyar Természettudományi Múzeum épülete Józsefvárosban található, az Illúziók Múzeuma pedig a belvárosban. A Memento Parkban a kommunizmus szellemével és szobraival ismerkedhetünk meg, ahova stílusosan érkezhetünk Trabanttal is, ha szeretnénk átélni, hogyan utazott egy átlagos család a szocializmusban. A sor nem teljes, mert Budaopest területén számtalan értékes múzeum őriz kivételes kincseket. Ha van kedved, fedezz fel minél többet!

Kapcsolódó cikkek