Modern nászpárok és egyéb nyalánkságok a miskolci Édenben

Megosztás

Miskolcon két Éden létezik, az egyik a Bajcsy-Zsilinszky a másik a Széchenyi utcában, illetve van egy harmadik „kistesó”, a miskolctapolcai Édenkert fagylaltozó. Olvasónk figyelmét megragadta a főutcán található Éden cukrászda kirakata, ahol azonos nemű nászpárok álltak; fényképet is készített a tortadíszekről. Ám ezzel nem volt egyedül, mondta el Sztruhár Szabolcs, a cukrászdák üzemeltetője a Borsod24 megkeresésére.

Hogy az Éden miben más, mint más cukrászdák, arra markáns válasz nem született, ám az üzletvezetővel, Sztruhár Szabolccsal készült beszélgetés során több dolog is kiderült a hagyományos ízeket kedvelő cukrászról, akinek két üzlete önkormányzati bérleményben létesült, míg a Bajcsy-Zsilinszky utcában lévő cukrászda és üzem a sajátja.

Az üzem – vele együtt – hét cukrászt foglalkoztat, és a team működéséről sokat elárul a közös ötletelés, a családias légkör és munkakörnyezet. Az Éden kreatív csapatában a 42 éves Szabolcs mellett ott áll felesége, Viktória ügyvezető igazgatóként és hat másik cukrász, köztük olyan hölgyek, akik 40 éves szakmai tapasztalattal bírnak. Fluktuáció maximum az eladók terén mutatkozik, akik 12 órás műszakban dolgoznak.

Sztruhár Szabolcs lelkiismeretes férj és apa, aki interjú közben éppen a felesége segítségére sietett, hogy időben elhozhassák fiaikat az általános iskolából. Szabolcsék számára nagyon fontos a család, a felmenőitől is hozza azokat az ízeket, amelyek a cukrászsüteményekben visszaköszönnek. „Természetesen én is követem a trendeket” – mondja, „de a mi vásárlói körünknél a hagyományos vonal előnyt élvez. Még a Dunántúlról is jönnek a kis papucs alakú szilvalekváros hájasért, amit még az én nagyim is készített.”

Személyes kedvencei az Éden kínálatából: a mézes szelet, a sajtos és a tepertős pogácsa, a Rákóczi túrós, a diós zserbó és a híres szilvás hájas. Mindezek csak addig élveznek előnyt nála, amíg a feleségével együtt el nem kezdik készíteni a főzött fagylaltokat. Onnantól nem tud ellenállni a csábításnak. A csokoládé, a vanília, a puncs, a pisztácia és az eper azok az ízek, amiktől elgyengül.

A beszélgetésünk ezen pontján kanyarodtunk rá arra a kérdésre, mely valószínűleg az Éden kirakatát rögzítő alkalmi fényképésznek is eszébe jutott: vajon milyen indíttatásból kerültek egynemű szerelmespárok a Széchenyi utcai üzlet fagyitárolójába? A kérdésre Szabolcs megfontoltan válaszolt:

„Az egynemű párokat – nászpárokat nem mi készítettük, egy nagykerben vásároltunk néhányat. Semmi mögöttes szándékunk nem volt ezzel. Polgárpukkasztásnak sem nevezném, hogy kiállítottuk őket. Bár sokan készítettek fotót. Ha az elfogadás felől közelítjük meg a kérdést, akkor az azonosnemű párok iránti tolerancia nekünk nem okoz gondot.”

Szabolcs azt mondta, hogy elfogadják a különféle szexuális irányultságot, de tárgyilagosan tekintenek erre a kérdésre, és nem kívánják reklámozni. “Valójában ennek a kérdésnek jogi háttere is van. A törvény engedélyezi az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatban élését. Tehát, ha két ember összeköti – akár ily módon – az életét, akkor nekik is jár egy hozzájuk illő nászpár.”

A témához szorosan hozzátartozik, hogy „egynemű párokból egyet sem vásároltak eddig még, mindössze megnézték őket. Aki viszont csak ezért érkezne hozzánk, annak tudnia kell, hogy a fagyiszezon kezdetével a nászpárok és a vicces párok a cukrászda belsejébe kerülnek.”

A marcipánfigurák helyét tehát elfoglalják a minőségi alapanyagokból készített fagylaltok, aminek gombóca idén 550 Ft lesz. Az Édenben ez 6 dkg-os gombócot jelent, míg Pest megyében a 4-5 dkg-os adag kerül majd 600-650 forintba.

A Borsod24 szívesen számol be a megyében lévő kultikus vendéglátóhelyek kínálatának alakulásáról; nyitásról, költözésről, zárásról. Egy-egy étterem, pub, kávézó és cukrászda mind fontos közösségi tér, találkozási pont. A kulináris élményszerzés helye, ami olykor ízlést is formál, és közösségteremtő szerepet is betölthet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek